Ciparski Grci protiv ujedinjenja otoka

VELIKA većina ciparskih Grka protivi se UN-ovu planu o ujedinjenju Cipra, pokazalo je ispitivanje javnog mnijenja objavljeno u nedjelju u grčkom listu Eleftherotypia.

Od 601 ispitanika 84,7 posto izjavilo je da bi zaokružilo "ne" kad bi se referendum održavao danas, a samo 6,6 posto bilo bi za.

Čelnici ciparskih Grka i Turaka prije dva dana završili su višednevne razgovore koji su održani u Švicarskoj, čiji je cilj bio finalizirati predloženi plan prije održavanja referenduma 24. travnja kada će se pripadnici jednog i drugog naroda koji žive na Cipru morati izjasniti za ili protiv njegova usvajanja.

Većina ispitanika također je odgovorila je kako namjerava saslušati i stajališta političara. Dvije najutjecajnije stranke na grčkome dijelu otoka, ljevičarski AKEL i konzervativni DISY, planiraju objaviti svoja stajališta o UN-ovu planu nakon Uskrsa.

Promatrači ocjenjuju da bi na ishod referenduma moglo utjecati i stajalište što će ga iznijeti predsjednik ciparskih Grka Tassos Papadopulos. On bi se o tome trebao izjasniti početkom predstojećeg tjedna.


Pročitajte više