Ćipe o Plenkoviću: Majstore, izbjegao si rat. Nemoj pričati jer nemaš pojma

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić upozorio je danas na, kako je kazao, sramotno malo povećanje invalidnina Hrvatskim ratnim vojnim invalidima (HRVI) u proteklih sedam godina. "HRVI prošli su ispod radara, povećanje njihovih invalidnina, koje se nisu mijenjale 24 godine, iznosi po nekoliko eura, to je sramota", kazao je Mlinarić na konferenciji za novinare u saboru.

Invalidnina 20-postotnom ratnom vojnom invalidu porasla je sa 15,22 na 23 eura, 30-postotnom sa 20,3 na 28,7 eura, 40-postotnom sa 30,45 na 40,25 eura, dok je 100-postotnom ratnom vojnom invalidu druge skupine porasla sa 370,58 na 419 eura, a prve skupine sa 507,65 na 575 eura, naveo je.

"Ovo je sramota HDZ-ove vlade, premijera Andreja Plenkovića, ministra Tome Medveda i predsjednika HVIDRA-e Josipa Đakića", rekao je. Istaknuo je kako je riječ o jednoj od najugroženijih skupina u društvu, a da godišnje umire od 4500 do 5000 hrvatskih branitelja, od kojih su većina HRVI.

"Pitanje je hoće li Plenkovića srušiti narod ili europski istražitelji"

"Državnim novcem tiska se knjiga Krajina, a s druge strane se hrvatskim braniteljima daje po par eura", dodao je. 

 

Vezano uz sumnje u malverzacije novcem iz europskih fondova koji je išao kroz Ministarstvo kulture za postpotresnu obnovu, Mlinarić je ustvrdio kako je riječ o kriminalcima u bijelim rukavicama te da je samo pitanje hoće li Plenkovića prije srušiti narod na izborima ili europski istražitelji zbog kriminala i korupcije.

Mlinarić se osvrnuo i na opciju da hrvatski vojnici idu ratovati u Ukrajinu kazavši da to ni u kojem slučaju ne podržava. "Vidio sam da je premijer Plenković izjavio da će reći Ukrajincima kako se pobjeđuje u ratu. Majstore, nisi bio u Domovinskom ratu, izbjegao si rat i nemoj o tome pričati jer nemaš pojma", poručio je.

"Nažalost, nemamo obvezni vojni rok i ne znam tko bi uopće mogao pomoći bilo kome, pa i svojoj državi, mladi ne znaju ništa o rukovanju naoružanjem", rekao je zastupnik DP-a.

Pročitajte više