Ćipe u Nedjeljom u 2: Predali smo dokumente DORH-u, neki spominju Pupovca

Gost emisije Nedjeljom u dva na HRT-u bio je zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe, koji je kazao kako je DP-u neprihvatljivo da SDSS bude dio vlasti.

"Mi smo glasali protiv toga da Pupovac bude predsjednik Odbora za ljudska prava i manjine. Tražio sam u petak stanku u saboru i pitao sam gospodina Pupovca da li se osjeća sposoban biti na takvoj funkciji, ako znamo da je on 1992. godine kazao da je Hrvatska prekrstila dio Srba. Takve zapaljive izjave u vrijeme rata mogu donijeti zlo", kazao je.

Dodaje da su takve izjave Pupovca mogle samo raspiriti mržnju.

"Predali smo dokumente DORH-u, neki spominju Pupovca"

"Pitao sam Pupovca gdje je završio dr. Ivan Šreter. On je bio zadužen za razmjenu. Pupovac je znao da je Šreter mrtav", rekao je. Govori kako je DP predao dokumente glavnom državnom odvjetniku, gdje se u nekima spominje Milorad Pupovac.

Naglasio je kako je DP treća stranka u RH i ušli su nakon pregovora u vlast s HDZ-om. Dodaje kako je DP i na europarlamentarnim izborima treća snaga.

Stipo Mlinarić Ćipe kaže kako je HDZ govorio da će poštovati volju osam zastupnika nacionalnih manjina. Koga oni predlože, HDZ će ga podržati.

Ćipe o Pupovcu: Zašto bi čovjek s takvom biografijom bio predsjednik za ljudska prava

Pitam se zašto bi čovjek s takvom biografijom bio predsjednik za ljudska prava, rekao je, pa dodao da je "DP  stao iza svojih riječi: "Rekli smo da ćemo biti protiv Pupovca i rekli smo činjenice zašto te smo i glasali isto."

Što se tiče saborskih odbora, to se svelo da predsjednik ima 300 eura naknade. Ono što dođe iz ministarstva ide na izglasavanje i nakon toga u sabor. Stoga smatram kako se ne treba davati pozornost Pupovcu i njegovu odboru, rekao je.

Na pitanje smatra li da je DP "izdriblan” od HDZ-a, Mlinarić je rekao kako prepušta glasačima HDZ-a da vide tko je glasao za, a tko protiv Pupovca.

Ćipo se osvrnuo na osam nacionalnih manjina i zapitao se što veže gospodina Armina Hodžića, koji predstavlja bošnjačku nacionalnu manjinu, da podržava Pupovca.

"U DP-u nema razdora"

U Domovinskom pokretu nema razdora, naglasio je. Ivan Penava je "kritizirao dolazak Stipe Bartulice s Ferrarijem s punim pravom", dodao je.

"Isto sam i ja kritizirao. Kako ću kritizirati druge, ako ne kritiziram svoje", zapitao se. Dodao je kako će "isto reći i za sebe ako nešto zgriješi."

Zapitao se "kako to može biti da jedan Ferrari može zasjeniti veliki uspjeh DP-a na izborima." Predsjednik stranke Ivan Penava odlučuje o svemu i odgovoran je i za uspjeh i neuspjeh, naglašava.

"Što se tiče Marija Radića, on je objasnio zašto nije htio biti ministar i to je njegova odluka. DP ima 3 ministra i ja vjerujem u njih", rekao je.

"Pregovarali smo i s lijevima i s desnima"

Na pitanje što misli o Andreju Plenkoviću, Ćipo je kazao da ako je itko prozivao Plenkovića, onda je to on.

"Pregovarali smo i s lijevima i s desnima, ali lijevi nisu imali pregovarački tim već smo ih mi poticali da ga osnuju. Toliko o ozbiljnosti ljevice s MOST-om", kazao je.

Zapitao se što DP-u ostaje osim da prihvati odgovornost te da uđe u izvršnu vlast i uzme 3 ministarstva te da u 4 godine proba promijeniti neke stvari.

"Rekao sam za Plenkovića, što se tiče referenduma gdje je Lovro Kušćević 30 tisuća potpisa sklonio i rekao da se ta količina ljudi nije znala potpisati, da je lopov i izdajica, ali ako su Hrvati na izborima rekli da sve ovo što smo mi govorili u saboru ne vrijedi, tko sam ja da sudim o tome", naglasio je.

Dodaje kako je Plenković za njega trenutno predsjednik vlade koji je u koaliciji s DP-om te će zajedno odraditi mnoge projekte u naredne 4 godine.

"Idemo u skidanje svih četničkih spomenika"

Ćipo naglašava kako je odnos politike u zadnjih 20 godina prema Vukovaru bio simbolika, a DP će ga sada promijeniti.

"Idemo u skidanje svih četničkih spomenika, a njih je 40 u RH", rekao je.

"Plenković i Milanović su isti"

Na pitanje tko je bolji političar Plenković ili Milanović, Ćipo je rekao kako država ne smije biti zarobljena ni s čijim egom. Smatra kako su Andrej Plenković i Zoran Milanović isti političari. Kako kaže, isti im je put.

Na pitanje što bi htio izdvojiti iz svoje biografije, Stipo Mlinarić kazao je to da on ne trpi nepravdu, bilo da mu ide u prilog ili ne.

"Uvijek sam bio radišan, ali dolazi rat u koji se uključujem od prvog dana", kazao je. Što se tiče depresije, rekao je kako godinama ne spava i pije tablete kako bi zaspao.

"Svi su zakazali oko branitelja logoraša, od crkve do države"

"Kad sam bio u logoru, samo sam sanjao kako idem Jadranskom magistralom motorom prema moru. To me je držalo. Smatram da su svi zakazali, od države do crkve, glede branitelja nakon što su oni izašli iz logora, a 3500 suicida pokazuje da sam u pravu, naglasio je.

Dodaje kako si je nakon svega dao cilj, a to je obitelj. Ima dva sina i živi u stanu od 65 kvadrata u Zagrebu. Smatra da se uvijek treba imati cilj, kako čovjeka ne bi depresija vukla prema dolje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.