Cipras i Faymann na otoku Lezbos: U Grčku ušlo 400 000 izbjeglica

Foto: FAH

GRČKI premijer Aleksis Cipras i austrijski kancelar Werner Faymann, čija zemlja želi pomoći Grčkoj u izbjegličkoj krizi, posjetili su otok Lezbos, kamo i dalje svakodnevno pristižu migranti iz Turske.

Dvojica političara su posjetila dva glavna prihvatna centra na Lezbosu, otoku u Egejskom moru udaljenom osam morskih milja od zapadnih obala Turske, koji je jedan od glavnih ulaza u Europu za većinom sirijske i afganistanske migrante.

"Treba postaviti 'hot spotove' (centre za registraciju i identifikaciju) kako bi se organizirali postupci registriranja ali i surađivati s turskim vlastima kako bi se poboljšali uvjeti za migrante bez opasnosti  za njihove živote", rekao je Cipras.

Austrija će poslati sto ljudi za pomoć osoblju centara za registiranje. 

Faymann je rekao da je prioritet "borba za slobodu i protiv rata u Siriji, a nakon toga i financiranje izbjegličkih centara u sirijskoj regiji".

Premijer Cipras i kancelar Faymann sastali su se s dužnosnicima prihvatnih centara Karatepe i Moria.

Cipras je u razgovoru o izbjegličkoj krizi s lučkim i lokalnim vlastima i gradonačelnikom Spirosom Galinosom spomenuo probleme nedostatne infrastrukure za prihvat migranata na otoku.

Jedan od turistički najrazvijenijih otoka u Egejskom moru pretrpio je bitne štete u turizmu zbog priljeva migranata.

Od početka godine više do 400.000 migranata stiglo je u Grčku, ili dvadeset puta više nego 2014. , a većina ih je ušla u zemlju preko Lesbosa.

Pročitajte više