Cirac želi da G8 će nastavi s formulom "proširenog dijaloga"

FRANCUSKI predsjednik Jacques Chirac izjavio je u nedjelju u Evianu da želi nastaviti, "produbiti i poboljšati" formulu "proširenog dijaloga" između skupine G8 i najsiromašnijih zemalja svijeta.

"Mislim da bi predsjednik Sjedinjenih Država trebao isto učiniti sljedeće godine. Sutra ću o tome imati priliku s njim govoriti", dodao je Jacques Chirac koji u ponedjeljak treba razgovarati s Georgeom W. Bushom.

Sjedinjene Države će nakon Francuske preuzeti predsjedanje skupinom G8.

Chirac je također naglasio "veliku važnost" summita između američkog predsjednika George W. Busha i arapskih čelnika predviđen za utorak u egipatskom ljetovalištu Sharm el-Sheikhu.

"Želim da taj summit omogući napredovanje (prema miru na Bliskom istoku), kao i sastanak u srijedu u Aqabi", dodao je.

Francuski predsjednik je najavio da će Francuska utrostručiti svoj prinos Svjetskom fondu borbe protiv AIDS-a koji će sada iznositi 150 milijuna eura godišnje.

Jacques Chirac je odobrio u nedjelju načelo koje zastupa brazilski predsjednik Luiz Inacio da Silva, o oporezivanju prodaje oružja u korist svjetskog fonda borbe protiv gladi.

Oprezivanje međunarodnih prodaja oružja, kao što sugerira Lula, "ne bi bilo neopravedno", izjavio je Jacques Chirac, na konferenciji za novinare, prvog dana summita šefova država i vlada skupine osam velikih svjetskih sila u Evianu, kojim predsjeda.

"Moj prijedlog je osnivanje svjetskog fonda koji bi nahranio one koji su gladni i koji bi otklonio strukturne uzroke gladi", izjavio je brazilski predsjednik u govoru pred čelnicima G8 i nekih zemalja u razvoju.

Jacques Chirac je pozvao Lulu na "prošireni dijalog" na otvorenju summita G8.

(Hina) tm nab



Pročitajte više