Čistite snijeg s auta i ispred kuća. Policija sve kontrolira, kazne su ogromne

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

SNIJEG je ovih dana zabijelio veći dio Hrvatske, a najavljuje se da će ga idućih dana biti još više.

Svaki grad ili općina donose različita pravila i odluke o čišćenju snijega. Uz čišćenje snijega, očekuje se da, kao savjesni građani, pomognete uklanjati i led i snijeg s krovova zgrada. 

Čišćenje snijega ispred zgrada na javnoprometnim površinama je odgovornost suvlasnika i korisnika prostora u zgradi.  Za neočišćene površine oko zgrade mogu se dobiti novčane kazne od komunalnog redara, ali isto tako suvlasnici mogu biti tuženi za odštetu ako je osoba doživjela nesreću uslijed neočišćenog snijega. 

Ako ste pravna osoba i ne očistite snijeg ispred zgrade, kazna je od pet do 10 tisuća kuna, a za fizičke osobe kazne se kreću od tisuću do dvije tisuće kuna. 

Osim čišćenja snijega, mora se čistiti i led

Čišćenje snijega i leda s krova zgrade se organizira tako da se pronađe ovlaštena osoba koja taj posao zna obaviti te da se postave obavijesti i upozorenja za prolaznike ispred vaše zgrade.

Prema odluci o komunalnom redu, za uklanjanje snijega i leda s pločnika uz zgradu odgovorni su suvlasnici, a ispred uličnih lokala to trebaju učiniti vlasnici ili korisnici.

Osim čišćenja oko zgrade, suvlasnici su zaduženi i za uklanjanje snijega i leda s krovova. Iako to najčešće nije definirano ugovorom o upravljanju, taj posao u njihovo ime može učiniti i upravitelj angažiranjem izvoditelja koji za to imaju odgovarajuću opremu.

Kazne za vozače koji ne očiste snijeg s automobila su 700 kuna.

Pročitajte više