Civilna obrana Gaze: U grobnici nađena 283 tijela. Ne znamo jesu li zakopani živi

Foto: EPA

U bolnici u Kan Junisu otkrivena je masovna grobnica s gotovo 300 tijela, rekli su jučer djelatnici civilne zaštite Gaze. Izraelske snage su ranije ovog mjeseca napustile to područje. Pukovnik Yamen Abu Suleiman, direktor civilne obrane u Kan Junisu, kazao je za CNN da su jučer u dvorištu medicinskog kompleksa Nasser iskopali 73 tijela, čime je ukupni broj pokopanih u masovnoj grobnici porastao na 283. 

Suleiman navodi da su neka od tijela pronađena sa zavezanim rukama i nogama te da je bilo naznaka o pogubljenju. "Ne znamo jesu li zakopani živi ili pogubljeni. Većina tijela je raspadnuta", kazao je. CNN ne može potvrditi Suleimanove tvrdnje. Kontaktirao je Izraelske obrambene snage (IDF) i među ostalim ih upitao jesu li tijela pokopana u bolnici vadili van iz grobnice radi DNA testova.

"Tragamo za još 400 tijela"

Glasnogovornik civilne zaštite Kan Junisa i voditelj potrage za nestalima Raed Saqr rekao je za CNN da traže tijela još 400 ljudi nakon odlaska izraelske vojske 7. travnja. Novinar CNN-a koji je u nedjelju posjetio to područje navodi da su mještani u siječnju u sklopu privremene mjere u krugu bolnice pokapali tijela ubijenih članova obitelji.

Kada su se vratili nakon izraelskog povlačenja, otkrili su da su tijela bila ekshumirana, vjerojatno kako bi IDF DNA analizom utvrdio je li među mrtvima bilo talaca. Tijela su zatim položena u najmanje jednu masovnu grobnicu.

"Tamo smo ga pokopali, ali ne možemo ga pronaći"

Lokalni stanovnik je kazao da tek treba pronaći tijelo svog 21-godišnjeg sina koji je ubijen u siječnju. "Još ga nisam našao. Tamo smo ga pokopali, ali ne možemo ga pronaći. A htjeli smo mu napraviti pristojan grob", rekao je. 

Jedna žena je kazala da već 10 dana traži tijelo svoje kćeri, koja je stradala u raketiranju zgrade krajem siječnja. Rekla je da su Izraelci iskopali tijela. "Pronašli smo tijelo strine. Ali ostale ne možemo pronaći", dodala je. 

IDF je priopćio da je uklonio desetke tijela iz Gaze radi DNA testova u Izraelu, a da su zatim ostatke stavili u spremnike. Područje oko medicinskog kompleksa Nasser je intenzivno bombardirano u siječnju i veljači. Lokalni stanovnici su tada znali iskopati privremeni grob u krugu bolnice jer nije bilo sigurnog pristupa grobljima. 

Pročitajte više