Civilne udruge Kosorici: Zbog referenduma morate objaviti usvojena pregovaračka stajališta

KOALICIJA organizacija civilnog društva, okupljena oko zatvaranja pregovora u Poglavlju 23, priopćila je danas kako želi izraziti djelomično zadovoljstvo činjenicom da je Europska komisija predložila monitoring napretka u Poglavlju 23 do ulaska RH u Europsku uniju.

Koalicija organizacija za zaštitu ljudskih prava najavljuje nastavak svojih zagovaračkih aktivnosti i nezavisnog praćenja, a od Vlade i Sabora traži da donesu političku odluku o uspostavi domaćeg transparentnog mehanizma nadzora nad reformama koje pokriva Poglavlje 23, lociranog u Hrvatskom saboru, u skladu s njihovim prijedlogom iz svibnja 2011. godine. "Nadamo se kako će izjava predsjednice Nacionalnog odbora Vesne Pusić biti potvrđena osnivanjem saborskog tijela za praćenje i ocjenu kvalitete reformi u kojem trebaju, ponavljamo, obavezno biti i predstavnici/e akademske zajednice te civilnoga društva", ističu.

"Od EK te svih članica EU očekujemo nastavak praćenja, daljnju komunikaciju sa svim akterima u RH, uključujući i civilno društvo, te spremnost na pravodobno reagiranje u slučajevima zastoja reformi. Naime, oni su izgledni u narednim mjesecima uslijed ljetnih odmora, ali i nadolazećih parlamentarnih izbora, dok recentna događanja, poput premijerkine najave sastanka s glavnim državnim odvjetnikom oko slučaja MOL/Sanader/ INA, ponovno dovode u pitanje stvarnu spremnost vlasti da pravosuđu omogući neovisno djelovanje", upozoravaju.

Dodaju kako njihov zahtjev podupire i činjenica da je Vlada RH tek prije nekoliko dana konačno objavila pregovaračka stajališta RH i Dodatke na pregovaračka stajališta, ali ne i konačna, usuglašena i usvojena stajališta iz kojih je tek moguće iščitati što je to točno RH i uspjela ispregovarati. "Stajališta nisu bila dostupna javnosti tijekom čitavog procesa pregovaranja, a konačni ishodi pregovora i dalje su nam nepoznati, što predstavlja eklatantan primjer demokratskog deficita", ističu.

"Pozivamo stoga građane/ke i sve zainteresirane skupine društva da upute zahtjev Vladi RH kojim se traži objavljivanje konačnih usuglašenih stajališta kako bi svatko od nas, na temelju točnih i cjelovitih informacija, odlučio/la kako će glasati na referendumu", zaključuju.

Pročitajte više