Član Nadzornog odbora banke "poslovao" s krijumčarem kokaina

URED za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Županijskom sudu u Rijeci podnio je zahtjev za proširenje istrage protiv S. P. (1971.) i hrvatskog državljanina (1957.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo prikrivanja protuzakonito dobivenog novca.

51-godišnjaka se tereti da je, znajući da je 37-godišnji S. P. prodajom kokaina pribavio najmanje 7.140.000 eura, od S. P. u više navrata uzeo 364.952,38 eura nakon čega je novce položio na svoj devizni štedni ulog otvoren u jednoj banci u Puli.

Novce je polagao u više navrata u iznosima manjim od 105.000 kuna kako bi izbjegao podlijeganje postupku prijave sumnjivih novčanih transakcija.

Osim toga USKOK 51-godišnjaka tereti da je kao član Nadzornog odbora banke S. P. omogućio odobrenje kredita bez kamata, a potom i transferiranje odobrenih kreditnih sredstava u korist računa jednog trgovačkog društva radi kupovine stana.

Tu kreditnu obavezu 51-godišnjak je zatvorio u ožujku 2005. godine tako što su za iznos od 240.000 eura korištena sredstva koja je ranije položio na otvoreni devizni račun dok mu je za preostali iznos banka odobrila kredit u iznosu od 372.800 kuna.

Istražnom sucu je predloženo određivanje pritvora protiv 51-godišnjaka zbog mogućnosti da na slobodi ometa kazneni postupak utjecajem na svjedoke.

I.K.

Pročitajte više