Član uprave DT-a: Maya se nalazi u groznoj situaciji i jako mi je žao

SKANDAL u Deutsche Telekomu oko prisluškivanja zaposlenika i novinara svakim danom i novim otkrivenim detaljima postaje sve veći i kompleksniji, a slučaj menadžerice Maye u HT-u svakako je jedan od najskandaloznijih.

Član uprave Deutsche Telekoma Guido Kerkhoff, u intervjuu za Jutarnji list kazao je kako je s njom u kontaktu, no isto tako je kazao da ne smije u javnost iznositi puno detalja. "U kontaktu sam s njom i užasno mi je žao zbog grozne situacije u kojoj se našla. Morate me razumjeti, ne mogu vam otkriti detalje naših razgovora, jer je riječ o povjerljivim stvarima", obrazložio je Kerkhoff.

Za dosjee prvi put čuo prošli tjedan iz njemačkih medija

DT-u je ovih dana njemačko državno tužiteljstvo dostavilo manji dio od ukupnog broja spornih dosjea te se očekuje kompletna interna istraga i provjera čitavog slučaja od strane ljudi zaduženih u samoj kompaniji.

"Prvi put sam za njih čuo kada su o tome počeli pisati njemački mediji prošlog tjedna. Bio sam šokiran kada sam pročitao te optužbe i shvatio da postoje nekakvi dosjei. Ja i sve moje kolege iz Uprave najoštrije osuđujemo bilo kakve nezakonite i neetične stvari poput ove", rekao je Jutarnjem Kerkhoff i dodao kako je Mayin slučaj izronio nakon istrage njemačkog državnog tužiteljstva oko slučajeva nezakonite povrede privatnosti iz 2005. i 2006., u koje je bio upleten i Deutsche Telekom.

"Sami smo tražili da nam se ti dokumenti dostave"

"Tada je počela velika i opširna istraga, tijekom koje su otkriveni i ovi dosjei. Ti su se materijali najviše odnosili na ispise telefonskih poziva članova našeg Nadzornog odbora, novinara i predstavnika sindikata u Njemačkoj", objasnio je.

"Dokumente smo dobili na naše traženje, jer želimo ovu situaciju raščistiti što je moguće prije. Morate shvatiti da je tih materijala zaista mnogo i čeka nas golem posao dok to sve detaljno pregledamo, utvrdimo što se sve događalo i ako bude potrebno pokrenemo dodatne interne istrage u Deutsche Telekomu. Dobili smo tek ograničeni pristup dokumentima i u interesu istrage ne smijem otkrivati nikakve detalje", naglasio je Kerkhoff.

"Nemojte podcijeniti moj agresivni potencijal"

Sami šefovi DT-a od izbijanja afere u njemačkim medijima nisu se oglasili nikakvim službenim priopćenjem, braneći svoju šutnju izjavama kako o skandalu nemaju službenih informacija. Ipak, za čitavu kompaniju te velik broj uglednih osoba iz društvenog i političkog života, ovaj bi skandal i ono što će sve sve u njemu otkriti, mogao prerasti i u nešto više, a svega tog u DT-u su i više nego svjesni, iako previše ne govore o tome. Zasad.

Čini se kako je vrh ove "ledene sante", koji je ukazao na čitav slučaj, bio faksimil jedne agencije iz Berlina sredinom 2006. godine. Naime, u njemu je ta agencija tražila naplatu svojih usluga "nadzora" od DT-a, nazvanog "Operacija Clipper i Rheingold", piše Jutarnji. Pikanterija koja je tada zapela za oko, bila je posljednje rečenica u tom faksu: "Nemojte podcijeniti moj agresivni potencijal."

Bez dlake na jeziku, vlasnik te agencije u faksimilu je naveo poslove ispitivanja i analize nekoliko stotina tisuća fiksnih i mobilnih brojeva njemačkih novinara koji se bave telekomunikacijama te zaposlenika DT-a, koje su obavili za DT, što je pokrenulo pravi kaos u kompaniji. Državnom tužitelju u Bonnu slučaj je ubrzo proslijedio šef DT-a Rene Obermann te je odmah pokrenuta i unutarnja istraga. Mayin slučaj, po mnogočemu čini se, samo je jedan od krajnje ekstremnih metoda "nadzora".

K.S.
Foto: DT

Pročitajte više