Članice EU-a dale potporu nacrtu sporazuma o Brexitu

Foto: EPA

ZEMLJE članice EU-a, među njima i Hrvatska, dale su političku potporu nacrtu sporazuma o izlasku Velike Britanije koji je dogovoren na razini pregovarača.

"Hrvatskoj je prijedlog sporazuma o povlačenju prihvatljiv, posebno u pogledu prava građana, financijske nagodbe i prijelaznog razdoblja", istaknula je potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić nakon sastanka Vijeća za opće poslove.

Vijeće za Opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili europskih poslova zemalja članica, sastalo se u ponedjeljak u formatu 27 članica kako bi raspravljalo o izlasku Velike Britanije iz EU-a, nakon što su ispregovarani nacrt sporazuma o izlasku i nacrt političke deklaracije o budućim odnosima.

Izvanredni summit u Bruxellesu

Jedinu rezervu imala je Španjolska koja je rekla da ne može dati potporu nacrtu sporazuma bez novih jamstava u pogledu Gibraltara, teritorija koji pripada Velikoj Britaniji, a na koji Španjolska polaže pravo.

Čelnici 27 zemalja članica okupit će se u nedjelju na izvanrednom summitu u Bruxellesu na kojem bi trebali potvrditi nacrt sporazuma.

Britanska vlada je prihvatila nacrt sporazuma, ali je veliko pitanje hoće li dobiti potporu u parlamentu. Dobar dio zastupnika vladajuće Konzervativne stranke nije zadovoljan nacrtom sporazuma i traži da se o njemu još pregovara.

S druge strane, EU27 isključuje mogućnost otvaranja pregovora o već ispregovaranom nacrtu sporazuma.

Što se EU-a tiče, preostaje još riješiti pitanje prijelaznog razdoblja, tijekom kojeg će Britanija nastaviti poštovati europska pravila, ali više neće biti članica niti će moći utjecati na donošenje odluka unutar EU-a. Za sada je predviđeno da prijelazno razdoblje traje do kraja 2020. godine, ali, prema diplomatskim izvorima, glavni pregovarač EU-a Michel Barnier navodno namjerava predložiti da se to produlji na dvije godine.

Britanska premijerka Theresa May rekla je da se prijelazno razdoblje mora u svakom slučaju završiti do sljedećih izbora u Velikoj Britaniji, predviđenih polovicom 2022. godine.

Pročitajte više