CMS o snimci mlaćenja migranata: Ovo je prvi put zabilježeno u visokoj rezoluciji

Screenshot: Lighthouse records

CENTAR za mirovne studije (CMS) zatražio je danas zaustavljanje nasilja i "odgovornost svih koji provode i naređuju mučenje i ilegalno protjerivanje izbjeglica" iz Hrvatske, uključujući i najviše dužnosnike u MUP-u, koji odbacuju optužbe o organiziranom nasilju nad migrantima.

Ističući da je riječ o najtežem kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj, CMS u priopćenju traži sankcioniranje svih počinitelja te "provedbu učinkovitih i neovisnih istraga kaznenih djela počinjenih na našim granicama". Zahtijevaju i "uspostavljanje transparentnog, neovisnog i učinkovitog mehanizma nadzora postupanja policijskih službenika prema izbjeglicama i drugim migrantima".

''Sankcioniranje počinitelja ovih kaznenih djela na najnižoj razini neće riješiti problem. Potrebno je i sankcionirati sve one koji su ove prakse naređivali, omogućavali i zataškavali, a političku odgovornost trebaju preuzeti i najviši dužnosnici u Ministarstvu unutarnjih poslova, uključujući ministra Davora Božinovića'', priopćio je u četvrtak CMS.

"Nasilno protjerivanje prvi put zabilježeno u visokoj rezoluciji"

"Republika Hrvatska dužna je jamčiti sigurnost i zaštitu svakog ljudskog života na granicama i na teritoriju RH'', ističe CMS, dodajući da je nasilno i nezakonito protjerivanje izbjeglica iz Hrvatske u BiH prvi put "zabilježeno u visokoj rezoluciji i prikazano u medijima diljem Europe".

Ministar unutarnjih poslova danas je ustvrdio da nitko u policiji nema uputu da koristi silu, rekavši da je stručni tim "već na terenu i ima zadaću utvrditi što se dogodilo, tko je u tome sudjelovao i gdje se dogodilo". Istaknuo je i da se u hrvatskoj policiji ne toleriraju nasilje ni prekoračenje ovlasti.

Burne reakcije nakon objave snimke

Reakcije su uslijedile nakon objave snimke na kojima muškarci s fantomkama na glavi tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne nalik na dio uniforme te postrojbe.

CMS navodi da je forenzička analiza snimki pokazala da iza nasilnog i nezakonitog protjerivanja izbjeglica, koje je uključivalo batinanje i guranje u rijeku, stoje hrvatski policajci, čije odore odgovaraju odorama i opremi specijalne jedinice za koju postoje indicije da je dio tzv. operacije Koridor. 

"Ovo se teško mogu smatrati izoliranim slučajevima"

''Sve dostupne informacije i dokazi pokazuju da se ovakva postupanja teško mogu smatrati pojedinačnim i izoliranim slučajevima, stoga je nužno da istrage ovog slučaja uključe i ispitivanje umiješanosti i odgovornosti viših struktura unutar Ravnateljstva policije i MUP-a'', zaključuje CMS.

Riječ je o snimkama iz lipnja, napravljenima za vrijeme osmomjesečnog novinarskog istraživanja u kojem je RTL-ova ekipa sudjelovala s kolegama iz istraživačke novinarske mreže Lighthouse Reports iz Nizozemske, švicarskog SRF Rundschaua, njemačkog ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, nizozemskog Pointera, Novosti i der Spiegela.

Snimke i priča o nasilju nad migrantima sinoć su objavljeni u više zemalja, a donose svjedočanstva migranata, medicinskog osoblja, istraživača, analitičara. 

Pročitajte više