Ćorić: Sutra će pojeftiniti gorivo

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

MINISTAR gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je kako očekuje pojeftinjenje goriva, tako da bi cijena dizela od sutra trebala biti nešto iznad 12 kuna, a benzina nešto ispod te razine, dok bi plavi dizel trebao stajati oko osam kuna po litri. 

"Očekujemo cijenu dizela nešto malo iznad 12 kuna, cijenu benzina nešto iznad 12 kuna i plavog dizela nešto iznad osam kuna", kazao je Ćorić, koji je sudjelovao na sadnji drveća u Maksimiru. Dodao je kako država ne može jamčiti da će to biti početak procesa smanjenja cijena, jer to ovisi o cijenama na referentnim tržištima i razvoju događaja na istoku Europe. 

"Idućih godina će rasti proizvodnja"

Vezano uz jačanje eksploatacije plina na sjevernom Jadranu, očekuje povećanje proizvodnje idućih godina za 30-ak posto, a time i povećanje razine hrvatske samodostatnosti na oko 40 posto.

Na tvrdnje da "hrvatska nafta ide na preradu u Mađarsku", ponovio je da je to "potpuno promašena teza" i rekao kako je bitno da u Hrvatskoj imamo dovoljnu količinu naftnih derivata.  

"Plin iz Hrvatske ostaje u Hrvatskoj"

Dodao je da je vlada učinila sve da novi koncesijski ugovori osiguravaju 50 posto vrijednosti novih pridobivenih količina, što je znatno više od postojećih odnosno starih ugovora.

"To omogućuje da u bilo kojem trenutku, kao zemlja, ukoliko dođe do krizne situacije, određene količine pridobivenih ugljikovodika imate na svom teritoriju. Sav plin koji se eksploatira na poljima Ine i drugih kompanija u Hrvatskoj ostaju u Hrvatskoj i to zato što je to onome tko eksploatira jeftinije", istaknuo je.          

Pročitajte više