ČOSIĆ: REALAN ULAZAK U NATO 2007. GODINE

Voditelj hrvatskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATOa Krešimir Čosić izjavio je u srijedu u Zagrebu da je realan ulazak Hrvatske u Sjeveroatlanski savez 2007. godine.

"Realno je da 2007. godina bude termin za ulazak u punopravno članstvo NATO-a", rekao je Čosić na konferenciji za novinare, održanoj nakon povratka sa zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a u Bratislavi.

Ukupne političke i gospodarske reforme u Hrvatskoj ocijenjene su vrlo pozitivno, dodao je Čosić govoreći o zasjedanju koje je okupilo parlamentarce iz 26 punopravnih i 13 pridruženih članica NATO-a te osam zemalja promatrača.

Po njegovim riječima, najviši dužnosnici Parlamentarne skupštine najavili su da će na predstojećem summitu NATO-a u Istanbulu zatražiti da idući krug proširenja bude najkasnije 2007. godine.

Govoreći o očekivanjima Hrvatske uoči lipanjskog sastanka šefova država i vlada NATO-a, Čosić je istaknuo da nijedan realni hrvatski političar nije očekivao da se sa summita uputi poziv Hrvatskoj za priključenje NATO-u 2006. godine.

"To su medijske zabune", rekao je Čosić, koji smatra realnim da će Hrvatska na summitu dobiti snažnu potporu za sve reforme koje su potrebne za punopravno članstvo.

Hrvatski premijer Ivo Sanader dosad je nekoliko puta istaknuo da Hrvatska od istanbulskog summita očekuje više od politike "otvorenih vrata" te da se na summitu jasno kaže da je ona sljedeća koja će ući u taj obrambeni savez.

Hrvatska, uz Albaniju i Makedoniju, sudjeluje u NATO-ovom Akcijskom planu za članstvo, svojevrsnoj pripremnoj fazi za ulazak u punopravno članstvo Sjeveroatlanskog saveza.

(Hina) xbcav ydgk

Pročitajte više