Cossiga: Berlusconi bi trebao odustati od predsjedanja Europskom unijom

Italija bi trebala prepustiti predsjedanje Europskom unijom slijedećoj zemlji, odnosno Irskoj, rekao je bivši talijanski predsjednik republike Francesco Cossiga u današnjem razgovoru za "Corriere della Sera".

Cossiga objašnjava takav prijedlog sa činjenicom da se protiv premijera Silvija Berlusconija vodi proces pod optužbom za korupciju, što bi neke europske vlade mogle iskoristiti za pokretanje moralnog pitanja i oportunosti talijanskog predsjedanja.

"Ne znam kako će završiti procesi protiv Berlusconija, ali sam jako zabrinut za talijanski semestar predsjedanja EU" posebno nakon pobjede socijal-liberala u Belgiji, pa bi iz Europe "mogla doći moralna osuda Berlusconija", kaže Cossiga. Bivši talijanski predsjednik i doživotni senator iznosi pretpostavku da bi te "moralne osude" protiv Berlusconija mogle krenuti najprije preko listova kao što su "Monde" i "Economist", a onda bi i neki europski šef vlade mogao kazati "ne želim doći na sastanke s Berlusconijem kao predsjednikom".

Pred takvom mogućnošću "pitam se ne bi li možda Berlusconi mogao načiniti častan čin i preko TV-postaja najaviti kako, radi izbjegavanja stavljanja u neugodnost zemlju, prepušta predsjedanje zemlji koja slijedi, ondosno Irskoj", rekao je Cossiga. Prepuštanje predsjedavanja EU je predviđeno sporazumima i to je već jednom učinio Portugal.

(Hina) st sb

Pročitajte više