Zatvoren muškarac iz Slavonije. Probao podmititi suca, njegovim rođacima nosio darove

Ilustracija: Davor Javorovic/PIXSELL

USKOK je objavio kako je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1959.) zbog počinjenja kaznenih djela davanja mita te sprječavanja dokazivanja. Radi se o čovjeku koji je pokušao potpupiti suca Općinskog suda u Slavonskom Brodu. 

Optužnicom se okrivljenik tereti da je, razdoblju od početka siječnja do 27. siječnja 2024. u Sibinju, znajući da je pred Općinskim sudom u Slavonskom Brodu protiv njega u tijeku kazneni postupak te znajući koji sudac je predsjednik vijeća u navedenom kaznenom predmetu, s ciljem da davanjem darova za suca i članove njegove obitelji utječe na suca da neovisno o činjenicama utvrđenim u postupku donese povoljniju sudsku odluku za njega, u više navrata dolazio kod sučevih rođaka i tražio da sucu predaju darove, što su oni odbili.

Osim toga, okrivljenika se tereti da je od kraja 2022. do 12. siječnja 2024. u Slavonskom Brodu, znajući da je Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu pokrenulo istragu protiv njega, a potom i podiglo optužnicu, u više navrata pokušavao utjecati na povlačenje iskaza svjedoka kako bi otklonio odgovornost za kazneno djelo, nudeći zauzvrat zaposlenje kao nagradu, a zatim i novac u iznosu od 500 eura.

Također je okrivljenik, neposredno prije održavanja prve rasprave, nudio novac svjedoku kako ne bi došao na sud i kako ne bi svjedočio protiv njega.

USKOK je u optužnici predložio produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika.

Pročitajte više