KATASTROFALNO STANJE U HITNOJ

Čovjek je morao nositi majku do auta i voziti do bolnice. Hitna nije mogla doći

Foto: Pixsell/Goran Stanzl

KAKO prolazi vrijeme od tragične smrti Mattea Ružića na zaprešićkoj cesti, Indexu se javlja sve više građana koji su imali problema s hitnom pomoći. Neki su bivši pacijenti, a neki su zaposleni u zdravstvu pa iz prve ruke imaju uvid u kaotičnu organizaciju s kojom se moraju nositi. 

Problem, kao što nam većina sugovornika ponavlja, nije u liječnicima i ostalom osoblju. Problem je u nedostatku sredstava i iracionalnoj raspodjeli ljudi.

>> Koliko je situacija u zdravstvu očajna? Primjer s Korčule to najbolje opisuje

Indexu se obratio Željko P. (podaci poznati redakciji) koji je prije desetak dana također imao neugodno iskustvo s hitnom pomoći u Zaprešiću. Željko ne želi da mu se objavi puno ime i prezime jer i sam radi u zdravstvu. 

Pretprošlog četvrtka Željkova majka je kolabirala. Nazvala ga je, a on se iz Zagreba odmah odvezao prema njoj. Nazvao je hitnu pomoć, međutim, tamo su mu rekli da nemaju vozila te da je sam doveze. Željko je doslovno odnio majku do auta, odvezao je u Kliničku bolnicu Sveti Duh, a majka sad tamo leži i čeka na operaciju. 

"Majka mi je kolabirala"

Ispričao nam je što se dogodilo.

"Zvali smo hitnu u Zaprešiću prošli. Majka živi u Bistri, to pokriva zaprešićka hitna pomoć.

Majka me zvala i rekla da joj nije dobro. Kolabirala je. Otišao sam kod nje i odmah nazvao hitnu, a oni su mi rekli kako nemaju vozila. Rekli su kako nemaju vozila ni tima bar još sat vremena. Poručili su mi da majku stavimo u auto i da je dovezemo. Ne bih zvao hitnu da ona može u auto. Morali smo je doslovno fizički odnijeti", priča nam. 

"Zaprešićka hitna je loša, samoborska još gora"

"Majka je dehidrirala. Ima hijatalnu herniju koja je povukla želudac. Dehidrirala je i kolabirala. Majka mi ima 55 godina, to nije osoba od osamdesetak godina. Rekli su nam da ne mogu doći pa smo je supruga i ja odnijeli u auto, dovezli do Svetog Duha. Još uvijek je tamo, čeka na operaciju", govori nam Željko.

"Hernija nije toliko ozbiljna dok se ne zakomplicira. Upitali su me što joj je, rekao sam da ima želučane probleme. A oni su me odmah upitali: 'Zbog želučanih problema ste na hitnoj?' Kao da zovem zbog gastritisa. To se vrlo jasno može provjeriti, postoji zapisnik razgovora", pojašnjava on.

"Zaprešićka hitna je loša, samoborska još gora. Nažalost, morala se dogoditi tragedija da se nešto pokrene, da ljudi shvate što se događa", ispričao je Željko u razgovoru za Index.

Pročitajte više