Čovjek na Rabu umro jer mu nije došla Hitna. "Zvali su brodicu, nisu dobili nikoga"

Ilustracija: Sime Zelic/PIXSELL

Muškarac (53) s Raba preminuo je prošlog mjeseca nakon što mu je pozlilo jer se na telefon hitne brodice nitko nije javio, a njemu je trebao hitan prijevoz do bolnice u Rijeci.

Rab je prije šest mjeseci dobio brzu brodicu hitne medicinske pomoći, no ona nije došla po 53-godišnjaka. Čovjeku je pozlilo 21. siječnja u jutarnjim satima.

"Ljudi koji su zvali brodicu u tom trenutku nisu je dobili i nisu mogli dobiti nikog da se javi na poziv dispečera za prijevoz brodicom. Dogodilo se što se dogodilo, u ovom slučaju neželjena situacija, a to je ishod sa smrtnim slučajem. To je ono što se ne smije događati", rekao je za Dnevnik Nove TV Danijel Šota iz Hrvatskog sindikata hitne medicine.

Udruga Hitna 194 dobila je anonimnu prijavu ovog slučaja, a slučaj je prijavljen i DORH-u.

"Umjesto sat i pol, put do bolnice je trajao preko četiri sata"

Čovjek je na kraju morao na trajekt od Raba do Stinice pa autom do Rijeke. Iz Hrvatskog sindikata hitne pomoći govore da je put mjesto sat i pol trajao više od četiri sata.

"Službe moraju raditi 24 sata i 24 sata brodica mora postojati, kao i helikopter i kola hitne pomoći. Mi moramo garantirati građanima Hrvatske istu i kvalitetnu medicinsku pomoć u svakom trenutku", izjavio je Šota za Dnevnik.

"Brodice su dostupne 24 sata na dan i praznicima"

Ministarstvo zdravstva lopticu prebacuje na Ministarstvo mora. Iz Ministarstva mora kažu da su danas saznali za slučaj i da provjeravaju sve činjenice.

"Kapetanije su zadužene za prijevoz bolesnika s otoka na kopno, u ovom konkretnom slučaju mi ne znamo koji je bio ishod. Ono što možemo reći da imamo dobru suradnju, ove godine imali smo 46 prijevoza bolesnika brodicama hitne medicinske pomoći.

Brodice su dostupne 24 sata na dan i praznicima. Ono što sada radimo da pojačavamo broj voditelja brodica na tim plovilima. Konkretno u slučaju Raba imamo dva djelatnika koji obavljaju prijevoz", tvrdi Siniša Orlić, šef uprave sigurnosti plovidbe.

Tek treba utvrditi što se točno dogodilo, je li došlo do propusta i ako jest, tko je odgovoran za to. Dnevnik Nove TV poslao je upit i Zavodu za hitnu medicinu, ali odgovor nije stigao do zaključenja televizijskog priloga.

Pročitajte više