Čovjeku zatvorenom zbog ubojstva Pukanića odšteta. "U marici ga vozili kao krumpir"

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Amir Mafalani, čovjek koji služi 16 godina zbog ubojstva Ive Pukanića, jučer je dobio presudu Europskog suda za ljudska prava zbog toga što se ozlijedio dok ga je pravosudna policija u marici vraćala sa suda u Remetinec.

Ovo nije prvi put da je Mafalani dobio odštetu. Prvi put je dobio 20.000 eura jer ga je policija pretukla. Njegova odvjetnica Lidija Horvat kaže da se Mafalani žalio Europskom sudu za ljudska prava jer su ga pravosudni policajci vozili kao da je krumpir.

Sindikat pravosudne policije: Gore se voze u ZET-ovom autobusu

Horvat je za RTL Danas kazala kako se prilikom prijevoza, uslijed kočenja policijskog vozila, koje je udarilo u drugo policijsko vozilo, prevrnuo i zadobio ozljede glave, pri čemu se prevrtao po samom vozilu.

Iz Sindikata policije čude se navodima Mafalanija. Kažu da samo u Remetincu bude 30-ak odvođenja na dan i da ozljeđivanja nisu česta.

"Nisu baš pravosudni policajci Ayrton Senna da voze tristo na sat. Vidite svaki dan marice po cesti, moraju poštivati procese. Pa gore se voze u ZET-ovom autobusu jer im ljudi iskaču, čovjek mora zakočiti, a kad zakoči, čovjek ide gore nego kod nas u marici", kazao je Jelenko Krešo, glasnogovornik Sindikata pravosudne policije.

Krešo dodaje i kako se na zatvorenike uvijek pazi. "Mislim, to kao krumpiri... Po tome bi svaki put kad ih dovodimo sucu morali od našeg transporta imati jedno dvije čvoruge, tri masnice jer ih vozimo kao krumpire", dodaje Krešo.

Prijevoz zatvorenika

RTL Danas poslao je upit Ministarstvu pravosuđa o tome kako izgleda prijevoz zatvorenika. Novinarima su dopustili snimanje jednog takvog vozila i rekli da uskoro stiže 10 novih. U tim vozilima se zatvorenici voze od zatvora do suda, bolnice... 

U tom prostoru zatvorenici imaju lisice na rukama i nogama, a sve što se događa unutar pravosudne marice nadgleda se pomoću posebnog prozora kroz koji gleda pravosudni policajac.

U Ministarstvu poručuju da skoro svako vozilo ima klimu, ventilaciju i svjetlo te sigurnosno staklo, koje, osim za promatranje, služi da se u slučaju nezgode zatvorenici mogu izvući kroz prozor. Spomenuli su da je tu i grijanje. Mafalanijeva odvjetnica smatra da to nije dovoljno.

Mafalani dobio gotovo 6000 eura odštete

Mafalani je, prvo u Hrvatskoj, zbog nagnječenja glave i sljepoočnice dobio 1200 kuna odštete i 800 kuna za podmirenje sudskih troškova. Nakon toga se žalio Europskom sudu koji mu je jučer dosudio još skoro 6000 eura odštete.

"To bi se sada trebalo ispraviti. Smatram da je vrlo važna poruka domaćim sudovima i da ovo nije presuda samo za podnositelja Mafalanija nego za sve druge građane u parničnom postupku i svakako kao generalna mjera koja se treba postići presudom", rekla je odvjetnica Horvat za RTL Danas.

Još se ne zna hoće li zatvorenici u maricama biti vezani sigurnosnim pojasevima.

Pročitajte više