Crikvenica ne želi siromašne na plažama, turističke agencije imaju odgovor na to

Goran Kovačić/Pixsell

TURISTIČKE agencije i autobusni prijevoznici više neće organizirati jednodnevne izlete za Crikvenicu. To su odlučili nakon što je Grad Crikvenica uveo obavezu plaćanja vinjete za ulaz u grad po cijeni od 40.000 kuna bez PDV-a (ukupno 50.000 kuna) za razdoblje od 15. lipnja do 15. rujna.

Index je danas kontaktirao niz autobusnih prijevoznika i agencija, a svi s kojima smo razgovarali razočarani su odlukom o vinjetama. Smatraju da ih se time htjelo otjerati iz Crikvenice s obzirom na to da nitko od njih nema sredstava za plaćanje, kako kažu, tako skupe vinjete. Također, rekli su nam, ovo će biti izrazit udarac na umirovljenike i studente koji si ne mogu priuštiti dulji odlazak na more.

Darko Štih, vlasnik tvrtke Darko Tours koja obavlja posao autobusnog prijevoznika, u razgovoru za Index rekao je da oni neće kupovati vinjete za svoje autobuse niti će ulaziti u Crikvenicu.

>> Crikvenica uvodi plaćanje za autobuse s jednodnevnim kupačima

"Radije idemo u Novi ili na Krk"

"Na taj način žele otjerati turiste, ovo nije dobra odluka. Već su jednom prije par godina uveli da se parking za autobuse plaća 100 eura po danu. Tad su izgubili puno gostiju jer smo prestali dovoziti ljude tamo. A svatko od putnika izletnika potroši novce za hranu, piće ili već nešto u Crikvenici. Razgovarali smo i s drugim kolegama koji prevoze izletnike, nitko od nas ne može platiti toliku cijenu vinjete. Radije ćemo voziti izletnike u Novi Vinodolski i na Krk", rekao nam je Darko Štih.

I vlasnik Autoprijevoza Koločaj, Ivor Koločaj ogorčen je ovakvom odlukom i kaže da više neće voziti za Crikvenicu.

"Ne vjerujemo da ćemo voziti, preskupo nam je. Na te jednodnevne izlete smo uglavnom vozili umirovljenike i ljude slabijeg imovinskog stanja, svatko tko ima više novaca ide sam u Crikvenicu ili negdje drugdje na more. Ove godine nećemo organizirati izlete u Crikvenicu. Ići ćemo na Krk.

Da su stavili cijenu vinjete 10.000 kuna, pa ajde, ali ova od 50.000 je pretjerana. Mi smo vozili izletnike s jednim ili dva autobusa. Smatram da im više nitko neće dolaziti, otjerat će ljude", rekao nam je Koločaj.

A istog su mišljenja i u agenciji Šimun Emanuel putovanja. Također su spomenuli prijašnji pokušaj Crikvenice da otjera goste kad su uveli plaćanje parkinga po danu za autobuse 100 eura. Tada, kažu nam, isto više nitko nije dolazio u Crikvenicu pa su ukinuli tu odluku. Smatraju da će se isto dogoditi i sad i da će svi prestati dolaziti tamo na jednodnevne izlete.

Tko će im platiti 50.000 kuna?

"Mi nećemo više ići u Crikvenicu jer smatramo da je ovo previše. Ići će se u Malinsku, Lovran, Senj i Opatiju. No kad oni koji zarađuju od ovih jednodnevnih turista budu osjetili to na novčaniku, onda će tražiti ukidanje takve odluke", kažu nam u agenciji Šimun Emanuel.

Iz Autoturista Park nisu bili voljni dati izjavu na ovu temu niti su nam htjeli reći planiraju li i dalje organizirati jednodnevne izlete u Crikvenicu, no zato smo razgovarali s autobusnim prijevoznikom Darojković koji s velikim brojem autobusa dovodi izletnike na jedan dan u Crikvenicu.

U toj su nam firmi rekli da moraju još odlučiti što će, a smatraju da će ova odluka najviše pogoditi manje prijevoznike koji si ne mogu priuštiti ovako visoku cijenu vinjete. Kažu kako ni prije nisu parkirali u Crikvenici, već su ulazili na kolodvor i plaćali kolodvorske naknade.

"Od svih kolodvorskih naknada Crikvenica nije uspjela napraviti ni normalan WC, a sad je cijena za ulaz u grad 40.000 kuna plus PDV, što znači da se po autobusu vinjeta mora platiti čak 50.000 kuna. To je puno. Autobusi jedino mogu iskrcati ljude kod mosta na magistrali odakle bi dalje trebali pješačiti 20 minuta do Crikvenice, ne znam koliko će ljudi to htjeti.

Vjerujemo kako će i ugostitelji požaliti jer će izgubiti goste, a doznali smo da komunalno poduzeće iz Crikvenice Eko murvica preuzima tu obvezu kontrole naplate. Preko 50 redara će kontrolirati vinjete, kako smo čuli.

Smatramo i da su nam dali prekratak rok jer sezona kreće za tjedan dana, mogli su nam to javiti na jesen pa da se svi pripremimo, a ne ovako u zadnji tren", rekli su nam u firmi Darojković.

"Ovo je udarac na slabije plaćene građane"

U nekim agencijama, koje su htjele da ih ne spominjemo, rekli su nam da je ovo šamar svim slabije plaćenim građanima koji su jedino tako odlazili na more.

"Žao nam je tih ljudi, većinom smo prevozili umirovljenike, studente i sezonce, one koji bi ljeti radili na kontinentu sezonske poslove pa ne bi imali godišnji, ali bi uspjeli taj jedan dan tjedno otići na more. Nadamo se da ova odluka neće dugo važiti jer se već jednom dogodilo da je Crikvenica odustala od naplate parkinga 100 eura po danu.

Također, možemo reći i da je interes uvijek bio najveći za Crikvenicu iako se organiziraju i jednodnevni izleti u Njivice i Malinsku na Krku ili u Novi Vinodolski", rekli su nam u nekoliko agencija.

Pročitajte više