Crkva i Sunčani Bast postigli nagodbu oko zemlje koju je prodao fra Šime

Foto: FAH

ŽUPA Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Baške Vode i Sunčani Bast nagodili su se oko zemlje koju je 2012. godine prodao fra Šime Nimac za 10 milijuna kuna.

Crkva je tužila Sunčani Bast uz argument da fra Šime Nimac nije imao ovlasti za prodaju zemlje. Da pregovori traju, bilo je poznato već par mjeseci, a prošlog je tjedna upravo iz tog razloga odgodu suđenja tražio odvjetnik Željko Ćapin, koji je u ovom sporu zastupao župu iz Baške Vode.

Župa je nagodbom priznala Sunčanom Bastu pravo vlasništva i posjeda nad većim dijelom od 17 tisuća kvadrata terena, dok su u svom vlasništvu i posjedu zadržali četiri tisuće kvadrata, odnosno, kako je to nagodbom precizirano, tu zemlju je crkvi donirao Sunčani Bast. Župa je ovlastila Sunčani Bast da temeljem sudske nagodbe izvrši upis vlasništva u zemljišnim knjigama.

Ukoliko Sunčani Bast kupi nekretnine položene zapadnije od opisanih nekretnina, stranke su se dogovorile da će izvršiti zamjenu bez naknade. Svatko će snositi svoj dio sudskih troškova.

Fra Šime Nimac osuđen je nepravomoćno zajedno sa bankaricom Jasminom Bilonić. Nikada se nije doznalo gdje je završila većina novca. Crkva je pokrenula niz postupaka protiv fra Šime kako bi se naplatila štetu.

Pročitajte više