Crkva je u tri godine iz državnog proračuna dobila milijardu vaših kuna

Foto: split.franjevci-split-knin.com, vlada.hr

VLADA je dala opširan odgovor na pitanje koliko novaca i iz kojih izvora odlazi na financiranje vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj.

Otkrili su da je u tri godine, 2014., 2015. i 2016., iz državnog proračuna Katoličkoj crkvi isplaćeno 1,066 milijardi kuna, dok je ukupno svim vjerskim zajednicama u RH isplaćeno 1,123 milijardi kuna.

Evo što su još kazali iz vlade.

"Vjerske zajednice novac dobivaju iz proračuna za djelovanje na odgojno-obrazovnom, socijalnom, zdravstvenom i kulturnom području.  

Također, u novčani iznos koji se isplaćuje iz državnog proračuna Republike Hrvatske sukladno Ugovorima uključeni su i troškovi za uzdržavanje svećenika i drugih vjerskih službenika, pastoralno djelovanje i dušobrižničku skrb, troškove izgradnje i uzdržavanja crkava, crkvenih zgrada i vjerskih središta, koja nisu u popisu kulturnih dobara, te doprinos za karitativnu djelatnost vjerskih zajednica.
 
Sukladno Ugovorima, novčana sredstva iz državnog proračuna Republike Hrvatske isplaćivala su se do 2016. godine s pozicije Ministarstva financija, aktivnosti A539060 - Poticaji prema ugovorima Vlade Republike Hrvatske i vjerskih zajednica, a od 2016. godine sredstva se isplaćuju s pozicije Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, aktivnosti A872003 – Poticaji prema ugovorima Vlade Republike Hrvatske i vjerskih zajednica.  

Temeljem Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima (Narodne novine – Međunarodni ugovori, broj 18/98) Ministarstvo financija Republike Hrvatske i Hrvatska biskupska konferencija sklopili su Sporazum o načinu izvršavanja određenih financijskih obveza Republike Hrvatske prema Katoličkoj crkvi, prema kojima se Republika Hrvatska obvezala davati Katoličkoj crkvi iz državnog proračuna novčana sredstva. 

 
Sredstva se odnose na troškove za opće društveno vrijedan rad Katoličke crkve u službi građana na kulturnom, odgojnom, društvenom i etičkom polju, troškove uzdržavanja klera i drugih crkvenih službenika, troškove izgradnje i uzdržavanje crkava i pastoralnih središta koja nisu u popisu spomenika kulture te doprinos za karitativnu djelatnost Katoličke crkve. Novčana sredstva se isplaćuju s pozicije Ministarstva financija, aktivnosti A539026 Međunarodni sporazum – Sveta stolica i RH.
 
Ugovorom o gospodarskim pitanjima, osim redovne doznake iz državnog proračuna za pastoralni rad Katoličke crkve, predviđen je i povrat oduzete imovine. Ova sredstva se isplaćuju s pozicije Ministarstva financija, aktivnost A539214 Naknada pravnim osobama Katoličke crkve za oduzetu imovinu. 
 
Katoličkoj crkvi isplaćuju se i sredstva prema Ugovoru između Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije o dušobrižništvu u bolnicama i ostalim zdravstvenim ustanovama te ustanovama socijalne skrbi. Ugovor je sklopljen temeljem članka 16. stavka 2. Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o pravnim pitanjima (Narodne novine – Međunarodni ugovori, broj 3/97).
 
Temeljem Ugovora o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi Republike Hrvatske (Narodne novine – Međunarodni ugovori, broj 2/97) sredstva za potrebe Katoličke crkve iz državnog proračuna isplaćuju se s pozicija Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane.

Hrvatska biskupska konferencija dala je RH 10 milijuna kuna za pomoć
 
Protokolom o doprinosu Hrvatske biskupske konferencije rješavanju ekonomske situacije u Republici Hrvatskoj u 2016. godini, koji je potpisan 15. prosinca 2016. godine, Hrvatska biskupska konferencija je u dogovoru s Vladom Republike Hrvatske, a uz suglasnost Svete Stolice, dala jednokratni doprinos prevladavanju financijskog stanja u Republici Hrvatskoj i to za pokrivanje dijela troškova školskog prijevoza učenika u iznosu od 10 milijuna kuna.
 
Budući da se odredbe Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima i Sporazuma o načinu izvršavanja određenih financijskih obveza Republike Hrvatske prema Katoličkoj crkvi u razdoblju 2000. – 2003. nisu u cijelosti poštivale Republika Hrvatska bila je dužna nadoknaditi Hrvatskoj biskupskoj konferenciji dug u iznosu 230.180.577,64 kuna. Sporazum o utvrđivanju i načinu podmirenja duga Republike Hrvatske prema Hrvatskoj biskupskoj konferenciji potpisan je 27. studenoga 2013. godine. Dajući svoj doprinos prevladavanju teškog financijskog stanja u Republici Hrvatskoj, Hrvatska biskupska konferencija odrekla se, odnosno otpustila je Republici Hrvatskoj iznos od 30.180.577,64 kuna od ukupnog iznosa duga. Preostali iznos duga Republika Hrvatska podmirila je iz državnog proračuna Republike Hrvatske u razdoblju od 2013. – 2015. s aktivnosti A557037 Međunarodni sporazum - Sveta stolica i RH - obveze iz prethodnog razdoblja (dug prema sporazumu)."
 

Financiranje vjerskih zajednica by Index.hr on Scribd

Pročitajte više