Crna Gora morala je priznati Kosovo kako bi ubrzala vlastito pristupanje EU i NATO-u

MILO ĐUKANOVIĆ, premijer Crne Gore, rekao je da je njegova zemlja bila prisiljena priznati neovisnost Kosova ukoliko je htjela ubrzati proces pristupanja Europskoj uniji i NATO savezu. Crnogorski premijer to je rekao u intervjuu Associated pressu te istakao da nije bilo pritisaka, već su SAD i pojedine europske zemlje Crnoj Gori dale do znanja da očekuju da crnogorske vlasti priznaju Kosovo.

"Dobili smo nekoliko poruka iz Washingtona, Londona i Pariza da se prizna Kosovo", rekao je Đukanović dodajući da se radilo o vrlo osjetljivoj odluci obzirom da se Crna Gora prije dvije godine osamostalila prekinuvši veze sa Srbijom.

Da Crna Gora pak nije priznala Kosovo to bi usporilo njen put ka euro-atlantskim integracijama, pojasnio je Đukanović i dodao da je sam čin priznanja došao u trenutku kada se Crna Gora nalazi pred slanjem formalnog zahtjeva za članstvom u EU i NATO savezu.

Đukanović kaže da će Crna Gora zahtjev za punopravnim članstvom u EU poslati do kraja ove godine te vjeruje da će njegova zemlja u Uniju ući do 2012. godine.

Upitan o reakciji Srbije prema Crnoj Gori nakon priznanja Kosova, Đukanović je rekao da nije iznenađen ali je istakao kako je vjerovao da je nakon promjena 2000. godine nova srpska vlada "imati racionalniji stav prema kosovskoj realnosti"

"Ali se to nije dogodilo. Čak i sadašnja Vlada u Beogradu kaže da nastavlja svoju borbu za Kosovo", rekao je Đukanović te zaključio da Srbija nije izgubila Kosovo zbog crnogorskog priznanja, već zbog "desetljeća pogrešne politike prema Kosovu".

R.I.
Foto: AFP (Arhiva)

Pročitajte više