Crna Gora potvrdila Tajlandu: Uhitit ćemoThaksina Shinawatru ako ga traži Interpol

CRNA Gora danas je i službeno potvrdila tajlandskim vlastima da će uhititi bivšeg tajlandskog premijera Thaksina Shinawatru ukoliko Interpol za njim raspiše međunarodnu tjeralicu.

Kako prenosi kineska državna agencija Xinhua, tajlandski mnistar vanjskih poslova Kasit Piromya potvrdio je danas da je iz Podgorice stigla službena obavijest, koju je potpisao crnogorski ministar vanjskih poslova Milan Roćen, i u kojoj se navodi da su crnogorske vlasti spremne poduzeti sve legalne pravne akcije, uključujući i uhićenje bivšeg premijera Shinawatre, no podsjeća se kako će to biti izvršeno tek kada ga Interpol stavi na svoju listu traženih osoba, što se još nije dogodilo. Shinawatra, uz tajlandsko, ima i crnogorsko državljanstvo.

Shinawatra crnogorsku putovnicu zaradio ulaganjem u hotele u Budvi

Ministar Piromya je izjavio kako je crnogorskog kolegu Roćena informirao o sudskim presudama i procesima koji se protiv bivšeg premijera Shinawatre vode pred tajlandskim sudovima. Roćen je pak u pismu obavijestio tajlandskog kolegu kako je bivši premijer Shinawatra crnogorsko državljanstvo i putovnicu dobio u skladu sa važećim crnogorskim zakonima. Ti zakoni omogućuju dobivanje državljanstva svim osobama koje značajnu sumu novca ulože u gospodarstvo Crne Gore, a Shinawatra je popriličnu sumu novca uložio u hotele na budvanskoj rivijeri.

Thaksin Shinawatra svrgnut je sa vlasti vojnim udarom 2006. godine, a 2008. godine je u odsutnosti osuđen na dvije godine zatvora zbog sukoba interesa. U svibnju ove godine tajlandski je sud također otvorio istragu protiv Shinawatre pod optužbom da je sudjelovao u terorističkim aktivnostima protiv aktualne tajlandske vlasti. Shinawatra se optužuje da je poticao i organizirao svibanjske krvave sukobe policije i protuvladinih demonstranata, od kojih su većina bili upravo njegovi pristaše, na ulicama Bangkoka.

Pročitajte više