Crna ovca Silicijske doline okuplja trust mozgova za Trumpa

Foto: Flickr/ Dan Taylor - https://www.flickr.com/photos/heisenbergmedia/13887527438/, CC BY 2.0

PETER Thiel, američki milijarder i tehnološki investitor, okuplja u čuvenoj Silicijskoj dolini tajni trust mozgova koji bi savjetovali novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa. Međutim, čini se da ima problema s pronalaskom dobrovoljaca.

Kako piše Washington Post, Thiel, koji je suosnivač PayPala i član nadzornog odbora Facebooka, i sam se nalazi u Trumpovom tranzicijskom timu. Thiel obilazi IT poduzetnike svih političkih opredjeljenja i pokušava ih vrbovati u Trumpovu administraciju ili dobiti njihov savjet, kažu anonimni izvori za WP.

Libertarijanac u lijevo-liberalnoj Silicijskoj dolini

Sam Thiel je libertarijanac kojii je postao nepopularan među kolegama otkad je počeo izražavati otvorenu podršku Trumpu u predizbornoj kampanji. U dominantno lijevo-liberalnoj Silicijskoj dolini, Trumpa preziru, a kandidatima za posao može naštetiti samo priznanje da su republikanci.

Thiel je, međutim, oko sebe okupio usku mrežu konzervativnih i libertarijanskih poduzetnika koji su sada uzbuđeni zbog prilike da budu zastupljeni u idućoj vladi. Budući da je Trump vrlo slabo povezan s IT miljeom, Thiel bi u njegovo vladi mogao imati vrlo snažan utjecaj.

Poduzetnici kojima je Thiel prišao su u dilemi, kažu upućeni izvori. S jedne strane, Thiel je kao poduzetnik izuzetno cijenjen, a utjecaj na vladu, koja još nije u potpunosti regulirala ovaj sektor, bio bi vrlo koristan za Silicijsku dolinu.

S druge strane, smatraju da je Trumpova kampanja produbila podjele u Americi te da bi im povezanost s njegovom vladom mogla uništiti reputaciju.

Zasad se na Thielovoj listi kandidata nalaze Blake Masters, koautor njegove knjige Zero to One koja u Silicijskoj dolini ima status poslovne Biblije, te Joe Lonsdale, suosnivač startup tvrtke za pretraživanje podataka Palantir. Tu je i Jack Abraham, izvršni direktor Thiel Fellowshipa.

Thiel, koji je donirao Trumpovoj kampanji 1.25 milijuna $ i zagovarao veće ulaganje u znanost i tehnologiju, poznat je i po zagovaranju preseljenja tehnoloških tvrtki na oceanske brodove kako bi izbjegle državnu regulativu.

 

Pročitajte više