Crnac u SAD-u ostao paraliziran dok ga je vozila policija, prvo su mu se rugali

Screenshot: FOX 61

PETERO policajaca iz Connecticuta optuženo je za zanemarivanje pritvorenika nakon što je muškarac crne boje kože ostao djelomično paraliziran za vrijeme vožnje u stražnjem dijelu policijskog kombija. 

Policija je Randyja Coxa (36) 19. lipnja vozila u policijsku postaju u New Havenu zbog optužbe za posjedovanje oružja kada je vozač naglo zakočio na raskrižju kako bi izbjegao sudar. Pritom je Cox odletio naprijed i glavom udario u metalnu pregradu u kombiju.

"Ne mogu se pomaknuti. Umrijet ću ovako. Molim vas, molim vas, pomozite mi", rekao je Cox nekoliko minuta nakon incidenta.

"Ma nisi slomio vrat, samo si previše popio"

Dok je Cox molio za pomoć, neki od policajaca su mu se rugali, govorili mu da je pijan i da glumi kako ga boli. Policajci su zatim izvukli Coxa za noge iz kombija i smjestili ga u ćeliju prije nego što su ga prebacili u bolnicu.

"Mislim da sam slomio vrat", rekao je Cox nakon što je kombi stigao do pritvora.

"Ma nisi, samo si previše popio. Ajde sjedni", rekla je mu je narednica Betsy Segui, jedna od petorice optuženih policajaca.

Kasnije je ustanovljeno da je Cox tijekom vožnje slomio vrat i ostao djelomično paraliziran. Petero policajaca iz New Havena je nakon ovog incidenta optuženo za nesmotreno ugrožavanje i okrutnost prema pritvoreniku. Svi su od ljeta na administrativnom dopustu, piše The Guardian.

"Trebaju preuzeti odgovornost za svoje postupke"

Iako je svaki policijski službenik optužen za ista djela, izgleda su neki od njih Coxove molbe shvatili ozbiljnije. Oscar Diaz, koji je vozio kombi, zaustavio se nakon što se Cox požalio na svoju ozljedu, razgovarao s njim i zatražio da ih kod centra za pritvor dočekaju vozila hitne pomoći.

Odvjetnik Coxove obitelji, Ben Crump, rekao je u ponedjeljak da policajci iz New Havena trebaju preuzeti odgovornost za svoje postupke.

"Kada vidite videosnimku koja pokazuje kako su postupali prema Coxu, koji je ostao paraliziran od prsa prema dolje, jasno je da ti policajci moraju odgovarati pred zakonom", kazao je Crump.

Cox je uhićen 19. lipnja nakon što je policija navela kako je kod njega tijekom jedne zabave pronađeno oružje. Optužbe protiv njega kasnije su odbačene.

Pročitajte više