Crni ponedjeljak na europskim burzama zbog pada cijena nafte i koronavirusa

Ilustracija: EPA

EUROPSKE dionice zaključile su crni ponedjeljak na najnižoj razini u osam mjeseci jer su trgovce prestrašili nagli pad cijena nafte i moguća recesija zbog epidemije koronavirusa.

Paneuropski indeks STOXX 600 završio je trgovanje u minusu 7,4 posto, najvećem od financijske krize 2008. godine.

Londonski FTSE pao je 7,7 posto, također najviše od financijske krize, potonuvši na 5.966 bodova.

Najveći su gubitnici danas bile energetske kompanije

Frankfurtski DAX potonuo je 7,94 posto, što je njegov najveći pad od terorističkog napada na njujorške blizance 11. rujna 2001. godine, zaključivši trgovanje na 10.625,02 boda.

Pariški CAC potonuo je 8,39 posto, na 4.707,41 bod.

Najveći su gubitnici danas bile energetske kompanije zbog pada cijena nafte na početku trgovine gotovo za trećinu nakon što su vodeći proizvođači na kraju prošlog tjedna de facto razvrgnuli suradnju na ograničenju opskrbe, najavljujući povećanje proizvodnje.

Podindeks energetskog sektora pao gotovo 17 posto

Rusija je prošlog petka odbila prijedlog Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da se opskrba smanji za dodatnih 1,5 milijuna barela dnevno, povrh sadašnjih 1,7 milijuna barela dnevno. Saudijska Arabija uzvratila je najavom smanjenja službene cijene nafte i povećanja proizvodnje u travnju.

U takvim je okolnostima podindeks energetskog sektora pao gotovo 17 posto.

Britanski naftni divovi BP i Royal Dutch Shell oslabjeli su gotovo 20 posto, a norveški Panoro Energy 39 posto.

Svi europski podsektori bilježili velike gubitke

Svi su europski podsektori bilježili velike gubitke, a izdvajali su se oni osjetljivi na gospodarski rast, poput sektora vađenja ruda, proizvodnje automobila i banaka, čiji su indeksi potonuli oko 10 posto.

Bankovne dionice dodatno je pritisnuo pad prinosa na 10-godišnje američke državne obveznice na rekordno nisku razinu. Prinosi na njemačke 10-godišnje državne obveznice kliznuli su pak još dublje u negativni teritorij.

"Šok na naftnim tržištima nadovezao se na štetu koju koronavirus nanosi globalnom gospodarstvu", konstatira Andrea Cicione iz TS Lombarda.

Očekuje se da Europska središnja banka snizi kamatne stope

Neki su trgovci današnji dan već nazvali crnim ponedjeljkom, napominje dpa.

Strah od epidemije potaknuo je u veljači rasprodaje dionica na tržištima širom svijeta izbrisavši 3000 milijardi dolara vrijednosti europskih kompanija, podsjeća Reuters.

Pozornost se sada okreće sjednici Europske središnje banke (ECB) koja će biti održana u četvrtak. Očekuje se da će dodatno sniziti ključne kamatne stope i time slijediti primjer središnjih banaka SAD-a, Australije i Kanade kako bi ublažila posljedice epidemije u gospodarstvu.

Pročitajte više