Moody´s smanjio Hrvatskoj gospodarsku prognozu sa stabilne na negativnu: Čačić zadovoljan, Linić zabrinut

AGENCIJA za kreditni rejting Moody`s zadržala je jučer kreditni rejting Hrvatske na razini BAA3, odnosno jednoj stepenici od rejtinga "smeće", ali joj je smanjila gospodarsku prognozu sa stabilne na negativnu.

Kako piše Wall Street Journal, razlozi za negativnu gospodarsku prognozu u Hrvatskoj su nesiguran ekonomski rast, slab izvozni sektor te veliki rizik provedbe vladinih fiskalnih mjera štednje i rezanja troškova.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju sredinom 2013. godine situacija bi se trebala poboljšati, prvenstveno zbog snažnije financijske potpore gospodarstvu iz fondova EU.

Čačić o rejtingu: Ovo je najbolje što neka tranzicijska zemlja ima


Nakon što je bonitetna agencija Moody’s Hrvatskoj zadržala kreditni rejting, ali smanjila gospodarsku prognozu sa stabilne na negativnu, reagirali su prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić i ministar financija Slavko Linić.

"Ja donekle razumijem tu silnu medijsku strast da nešto bude loše, međutim ovo je apsolutno najbolje što bilo koja tranzicijska zemlja i ne samo tranzicijska, u Europi ovog trenutka ima. Dakle, zadržan kreditni rejting. I to je jako važno", rekao je Čačić.

Ministar financija Slavko Linić je dodao: "Kad gledamo na troškove naših zaduženja i ostalog, to bitnijih utjecaja neće imati, ali je sigurno da nas treba zabrinjavati", smatra Linić.

Pročitajte više