Crnogorci i Albanci objavili uzrok povijesnog nestanka struje

Foto: Pixsell/Ivo Cagalj

Povijesni prekid u opskrbi strujom pogodio je danas Crnu Goru, Bosnu, Albaniju i veći dio hrvatske obale. Firme su morale zatvoriti vrata, semafori nisu radili, a ljudi su ostali bez klime usred toplinskog vala.

>> Razvoj događaja pratite na Indexu

Crnogorski ministar: Do kvara došlo zbog opterećenja mreže, naglog povećanja potrošnje i same vrućine

Kako javlja Reuters, crnogorski ministar energetike rekao je da je prekid rada uzrokovan naglim povećanjem potrošnje električne energije uslijed visokih temperatura, ali i samom vrućinom. Sustavi distribucije električne energije povezani su u državama diljem Balkana, podsjeća Reuters.

"Kvar je nastao kao posljedica velikog opterećenja mreže, naglog povećanja potrošnje struje zbog visoke temperature i samih visokih temperatura", rekao je crnogorski ministar energetike Saša Mujović u televizijskom prijenosu.

Struje, a ponegdje interneta, nestalo je oko 12:30, navodi Reuters dodajući da su operateri elektroenergetskih sustava balkanskih država rekli da su počeli obnavljati opskrbu do sredine poslijepodneva.

Promet je zaustavljen u glavnom gradu Bosne Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, javili su Reutersovi izvjestitelji, dok su temperature u dijelovima regije dostizale 40 Celzijevih stupnjeva.

U Podgorici mnogi ostali i bez vode, prometni kolaps u Splitu

Mnogi su ostali bez vode u Podgorici jer su pumpe prestale raditi, izvijestili su mještani. Isključili su se klima-uređaji, a u trgovinama se topio sladoled.

 

Prometni kolaps zabilježen je i u Splitu, u kojem su odjekivale sirene hitne pomoći. Stručnjaci još pokušavaju utvrditi odakle je krenuo kvar, dodao je. 

Što kažu Albanci? "Velike količine energije u sustavu i vrlo visoke temperature"

Albanska ministrica energetike Belinda Balluku rekla je da je došlo do kvara na interkonektoru između Albanije i Grčke i da je čula da su slične okolnosti bile u Crnoj Gori i dijelovima Hrvatske i BiH.

Potpuna istraga će potrajati, ali rane analize sugeriraju da su "velike količine energije u prijenosnom sustavu i vrlo visoke temperature stvorile ovaj tehnički problem", dodala je Balluku u videoobraćanju.

Opskrba električnom energijom u Albaniji ponovno je uspostavljena u roku od pola sata, ali je zemlja i dalje izložena visokom riziku od daljnjih isključenja jer su potrošnja struje i razine topline i dalje visoke, rekla je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.