Crnogorci optuženi za šverc kokaina brodom iz iste luke u Ekvadoru kao i u slučaju Laptalo

PROTIV 50-godišnjeg Ramiza Mukovića i njegova brata 42-godišnjeg brata Esada iz sela Bać, kod Rožaja, podignuta je optužnica za šverc 14 kilograma kokaina koje je otkriveno od strane hrvatskih carinika u luci Rijeka u travnju ove godine.

Kokain se nalazio u 14 paketa skrivenih unutar zamrznute voćne pulpe unutar broda "Treader" pod zastavom Maršalovih otoka. No, puno zanimljivija je činjenica kako se ukrcaj kokaina dogodio u luci Guayaquil u Ekvadoru, istoj onoj gdje je ukrcan kokain na brodu Coral Sea kojim je zapovijedao Laptalo. U ovom slučaju nije optužen kapetan već naručitelji droge! 

Hrvatska bi u svakom slučaju trebala pratiti ovo suđenje, posebno u dijelu kad se bude govorilo o načinu ukrcaja te naručivanju kokaina, s obzirom na to da bi saznanja mogla biti od presudne važnosti za slučaj Laptalo.

Pratili trag kokaina

Optužnicu je podignula crnogorska specijalna tužiteljica za borbu protiv organiziranog kriminala Stojanka Radović, jer su braća Muković, inače crnogorski državljani uhićeni u luci Bar. Podsjetimo, u travnju ove godine carinici u Rijeci u suradnji s Policijskom upravom primorsko-goranskom, otkrili su kokain u vrijednosti od 4,38 milijuna kuna.

Droga je bila skrivena na brodu, a kontejner je dolazio iz ekvadorske luke Guayaquil preko Hamburga i Malte. Nakon otkrića droge u Luku Bar otpremljeno je jedno pakovanje kokaina, težine kilogram i 40 grama, zajedno sa smrznutom robom. Roba je u luku Bar dospjela sedam dana kasnije, a optuženi dvojac, neznajući za kontrolu, obavio je pretovar iz kontejnera u teretno vozilo, nakon čega su uhićeni.

Osnovali tvrtku radi prodaje droge

U istražnom postupku otkriveno je kako su braća osnovala tvrtku ''Esko kompani - Export import - Rožaje'', a u cilju prodaje droge. Od pošiljatelja ''Casa aligator cia'' iz Ekvadora za potrebe tvrtke ''Esko kompani'' nabavili su 20,530 kilograma smrznute voćne pulpe. U isto vrijeme od nepoznatih osoba u Ekvadoru, nabavili su i 14 kilograma kokaina i dogovorili se da bude skriven u voćnoj pulpi koja se legalno transportirala kao uvozna roba.

Cijeli slučaj može se usporediti sa slučajem hrvatskog kapetana Kriste Laptala u Grčkoj. Naime, sud u Patrasu osudio je kapetana Kristu Laptala na 14 godina zatvora i 200 tisuća eura kazne, uz obrazloženje kako je "kapetan ipak kapetan". Na brodu Coral Sea među bananama nađena je količina od 51 kilogram kokaina. Kao i u crnogorskom slučaju, kokain je stigao iz ekvadorske luke, međutim u ovom slučaju nije optužen kapetan broda, već naručitelji droge.

Hrvatska policija u suradnji s policijom u Crnoj Gori, došla je do naručitelja. Grci tu istu stvar nisu napravili u slučaju Laptala.

Ilko Ćimić
Foto: laptalo.com

Pročitajte više