Crnogorci sutra izlaze na prijevremene izbore

Foto: EPA

CRNA Gora sutra izlazi na prijevremene izbore i bira novu vladu od koje se očekuje da provede gospodarske reforme, unaprijedi infrastrukturu i članicu NATO-a približi članstvu u Europskoj uniji.

To će biti prvo glasanje nakon poraza bivšeg čelnika Demokratske partije socijalista (DPS) Mile Đukanovića na predsjedničkim izborima u travnju, nakon 30 godina na vlasti. Crna Gora je već godinama podijeljena između onih koji se identificiraju kao Crnogorci i onih koji se smatraju Srbima i crnogorsko odvajanje od Srbije im nikad nije bilo po volji. 

Ankete: U vodstvu je opcija koja se zalaže za bliže veze sa Srbijom

Prema anketi Centra za demokraciju i ljudska prava (CEDEM) iz svibnja, proeuropski Pokret Europa sad (PES), koji se također zalaže za bliže veze sa Srbijom, u vodstvu je s 29,1 posto podrške uoči parlamentarnih izbora.

Jakov Milatović iz PES-a pobijedio je na predsjedničkim izborima u travnju. Čelnik PES-a i bivši ministar financija Milojko Spajić rekao je u kampanji da se želi usredotočiti na jačanje gospodarstva opterećenog lošim upravljanjem i korupcijom, koje se snažno oslanja na prihode od turizma na jadranskoj obali.

"Mi jedini govorimo o infrastrukturi, o poreznim reformama. Nitko drugi o tome ne govori", rekao je.

Prema anketi CEDEM-a, proeuropski DPS s privremenim čelnikom Danijelom Živkovićem na drugom je mjestu s 24,1 posto potpore, dok srpski nacionalistički, proruski Demokratski front (DF) zaostaje s 13,2 posto potpore. 

Živković je rekao da bi pobjeda DPS-a okončala razdoblje političke paralize pošto je dvjema vladama koje su došle na vlast nakon prosvjeda 2020. uz podršku utjecajne Srpske pravoslavne crkve, izglasano nepovjerenje. 

"Pobjeda je izuzetno važna za formiranje stabilne, europske i reformske vlade koja će Crnu Goru maknuti s mrtve točke i vratiti je na pravi put", rekao je Živković. 

"Treba nam reda pošto sad živimo u nekoj vrsti anarhije"

Mnogi Crnogorci rekli su da žele vladu koja će donijeti stabilnost i osnaživati Crnu Goru u smjeru članstva prema Europskoj uniji, što će zahtijevati iskorjenjivanje korupcije, nepotizma i organiziranog kriminala.

"Treba nam reda pošto sad živimo u nekoj vrsti anarhije", rekao je 37-godišnji Branko Pavlović u glavnom gradu Podgorici.

"Očekujem da ćemo se ujediniti kao nacija...da će naš život krenuti prema boljem europskom svijetu", rekla je 24-godišnja Anja Petrović.

Crna Gora ušla je u NATO 2017., godinu dana nakon neuspjelog pokušaja državnog udara. Crnogorska vlada okrivila je za taj pokušaj ruske agente i srpske nacionaliste. Moskva je odbacila te tvrdnje kao apsurdne, a srbijanska vlada zanijekala je umiješanost.

Crna Gora se, suprotno od Srbije, pridružila sankcijama EU-a protiv Moskve nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, a Kremlj je stavio Crnu Goru na popis neprijateljskih država.

Pročitajte više