Crnogorski metropolit poklonio se vukovarskim žrtvama

Arhiepiskop cetinski i metropolit crnogorski Mihailo Dedeić kazao je danas u Vukovaru da je u ime crnogorske Pravoslavne crkve i svih njezinih štovatelja došao u taj mučenički grad pokloniti se njegovim žrtvama.

"Kao poglavar obnovljene crnogorske Pravoslavne crkve došao sam se pokloniti i položiti vijenac ovim našim mučenicima, koji nisu samo vaši, nego i naši mučenici", rekao je novinarima crnogorski metropolit, dodavši kako je došao posjetiti grad koji je, kako je rekao, stradao u nesretnom osvajačkom ratu.

"Crnogorska Pravoslavna crkva ne opredjeljuje se niti se opredjeljivala za jednu naciju, jezik, narod, povijest ili državu. Ovo je zločin ne samo za vas, za hrvatsku državu, nego i zločin za Europu", poručio je crnogorski metropolit Mihailo. On je konferenciju za novinare u stanci razgovora s vukovarskim gradonačelnikom Vladimirom Štenglom počeo riječima kako želi ustati "i novinare pozvati stojeći na nogama" jer je, kako je naglasio, došao u mučenički grad.

Razgovorima arhiepiskopa cetinskog i metropolita crnogorskog Mihaila i gradonačelnika Štengla nazočio je i crnogorski jezikoslovac, akademik Vojislav Nikčević, ujedno i predsjednik Crnogorsko-hrvatskog društva prijateljstva "Ivana Mažuranića na Cetinju".

Nikčević će sutra u Domu hrvatskih književnika u Zagrebu predstaviti svoju monografiju "Kroatističke studije", koja je tiskana potporom hrvatskih ministarstava znanosti i kulture.

Nakon razgovora sa Štenglom metropolit Mihailo i akademik Nikčević položili su vijenac kod kamenog križa na ušću Vuke u Dunav, podignuta u čast žrtvama za hrvatsku domovinu.

Po popisu pučanstva 2001. u Vukovaru živi 67 hrvatskih državljana koji su se očitovali kao Crnogorci.

(Hina) žd dd

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.