Crnogorski ministar: Iskustvo Hrvatske neprocjenjivo za europski put Crne Gore

Foto: HINA

PREGOVARAČKO iskustvo Hrvatske, najmlađe članice EU, neprocjenjivo je Crnoj Gori za koju članstvo u EU nema alternative, izjavio je crnogorski ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

On se u Zagrebu sastao sa šefom hrvatske diplomacije Gordanom Grlićem Radmanom koji je ponovio podršku Hrvatske europskoj perspektivi te susjedne zemlje.

"Crna Gora je napravila veliki napredak i zasigurno je najizglednija članica EU", rekao je Grlić Radman na konferenciji za novinare.

Crna Gora ima otvorena sva poglavlja, ali samo tri privremeno zatvorena. Posljednje poglavlje otvorila je za hrvatskog predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici 2020.

U posljednjem izvješću o napretku iz listopada, Bruxelles je svih šest zemalja Zapadnog Balkana ponovno pozvao da učine napredak u provedbi reformi, posebice u području vladavine prava, slobode medija, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

"Članstvo u EU nema alternativu i Crna Gora visoko cijeni snažnu potporu Hrvatske europskoj perspektivi naše zemlje i Zapadnog Balkana", rekao je.

"Na tome putu iskustvo Hrvatske, koja je nama najbliža članica EU i ima najsvježije iskustvo, od neprocjenjive je važnosti", dodao je.

Prema najnovijim anketama, ulazak u EU podržava 75 posto građana Crne Gore.

Pročitajte više