Crnogorski predsjednik o Vučiću: Njegova politika je ista kao 90-ih

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

CRNOGORSKI predsjednik Milo Đukanović u intervjuu za Radio Slobodna Europa (RSE) rekao je da je suradnja sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem proteklih godina smanjena zbog razlika u politikama.

Đukanović kaže da je Vučićeva politika ista kao 90-ih te da sumnja u njegove proeuropske ambicije. Đukanović je izrazio uvjerenje da će Crna Gora postati iduća članica EU.

"Ako netko promovira politiku gdje bi se država Srbija pojavljivala kao patron nad Srbima u drugim državama, to nije europska politika. Ta politika nas je 90-ih godina, sjećate se, dovela do rata. I tada je Srbija imala želju zaštititi bosanske Srbe pa znamo do čega je to dovelo", rekao je Đukanović za RSE te dodao da je i sam bio dio te politike i da zna tko su bili njezini tvorci.

"To su bili ključni ljudi većih država na prostoru bivše Jugoslavije, koji su tada pokušali promovirati ili obnoviti ideju stvaranja tri uvećane države na prostoru Zapadnog Balkana. To se završilo sa 150.000 ljudskih žrtava", kazao je.

"Ne vjerujem u prečace na putu prema EU"

Predsjednik Crne Gore kaže da ne vjeruje u prečace na putu prema EU. To je Đukanovićev odgovor na pozive lidera država Balkana koji su postali češći nakon ruske invazije na Ukrajinu da se državama ovog dijela Europe olakša put prema članstvu u EU. 

"Moj stav je da sve zemlje Zapadnog Balkana trebaju imati svoje mjesto u EU, ali do kojeg će doći nakon bezuvjetno realiziranih, kvalitetnih i sveobuhvatnih društvenih reformi. Dakle, ne vjerujem u prečace na putu ka EU. Spremni smo ispuniti uvjete, a prije svega u dijelu vladavine prava koja je postala ključna točka pregovora s EU. Nakon toga želimo ostvariti članstvo u EU i mislimo da bi Crna Gora na temelju do sada učinjenog mogla biti prva iduća članica EU", rekao je Đukanović za RSE.

 

Pročitajte više