Cro Cop odbio Sanadera

CRO COP-a i još nekolicinu nezavisnih zastupnika koji su u Sabor ušli s liste SDP-a, HDZ pokušava vrbovati da podrže Sanadera u sastavljanju Vlade.

Zastupnici koje je kontaktirao HDZ odmah su o tome izvijestili vrh stranke.

Ivica Račan izjavio je za HTV kako je Ivo Sanader razgovarao sa šest nestranačkih kandidata koji su bili na listi SDP-a. Radi se o Vesni Škulić, Ljubi Jurčiću i Mirku Filipoviću, no oni su ostali "vjerni" SDP-u.

Mirko Filipović Cro Cop rekao je kako su "kontakti bili neizravni", i kako to ne želi dalje komentirati. Nagađa se kako je "neizravni kontakt" zapravo bio Filipovićev menedžer, koji ne krije kako je nezadovoljan Filipovićevim političkim angažmanom vezanim uz SDP.

Ivica Račan je za Jutarnji list izjavio kako su iz HDZ-a spomenute upitali žele li podržati Sanadera, i "koje su vaše potrebe?".

HTV javlja kako je Ivica Račan s nestranačkim kandidatima SDP-a razgovarao u srijedu, te da su oni dali jamstvo da će ostati na SDP-ovoj strani.

"To asocira na nešto za što sam se nadao da izlazi iz aktualnog političkog života Hrvatske", izjavio je Račan za HTV, dodajući kako je najbitnije da Sanader nije uspio u namjeri.

U HDZ-u izjavu Račana opovrgavaju, dodajući kako "namjeravaju razgovarati sa svim zastupnicima koji će podržati njihov plan i program".

HDZ-ovci tvrde kako "Račan ima najmanje prava govoriti o "vrbovanju", jer je on osobno rascijepio HSLS, a danas je razgovarao i s Đapićem".

Jadranka Kosor izjavila je za Jutarnji list kako je prva hrvatska zastupnica s invaliditetom Vesna Škulić nazvala nju i čestitala joj na pobjedi, na što je Kosor uzvratila pitanjem bi li podržala njihovu vladu. Škulić je navodno prvo odgovorila kako to "nije loša ideja", da bi u idućem razgovoru odbila prijedlog.

HDZ se navodno nije obratio drugim SDP-ovim nestranačkim zastupnicima, Ivi Josipoviću, Vici Vukovu i Biserki Perman.

Prema pisanju Novog lista, HDZ je na prelazak u tu stranku pokušao  nagovoriti  i ministra gospodarstva Ljubu Jurčića i ministra za europske integracije Nevena Mimicu, koji su na listi SDP-a ušli u Sabor. Ta informacija je potvrđena u vodstvu SDP-a.

 

Filipović, Škulić, Mimica i Josipović nisu bili dostupni novinarima, dok je Ljubo Jurčić, rekao da nije u toku događaja, ali je dodao kako nikakvih službenih ponuda iz HDZ-a nije dobio. Na upit je li dobio neslužbene ponude da podrži novu vladu, Jurčić je odgovorio: "Dobivao sam takva pitanja, ali nisam to ozbiljno shvatio".

 

Vice Vukov navodno nije čuo za cijelu priču, tek je  upozorio da njega "nitko ništa nije pitao".

Pročitajte više