CRO Demoskop: Domagoj Milošević prvi izazivač Jadranki Kosor za mjesto šefa HDZ-a

NAJNOVIJE istraživanje javnog mnijenja CRO Demoskopa pokazalo je da bi, kada bi punoljetno stanovništvo naše zemlje danas biralo novog predsjednika odnosno predsjednicu HDZ-a, Jadranka Kosor imala najviše šanse za pobjedu.

Ona je prvi izbor 19,7 posto ispitanika, a zanimljivo je da se na drugom mjestu, sa zaostatkom od svega 3,3 posto, nalazi relativno novo lice HDZ-a - Domagoj Milošević.

Na trećem se mjestu nalazi aktualni potpredsjednik stranke i najglasniji protivnik predsjednici Kosor, Damir Milinović kojeg je izabralo 9,5 posto ispitanika/ca. Ostali kandidati koje su sugovornici istaknuli tijekom anketiranja bilježe izbor od 1,3 posto, dok ih je 21,2 posto bilo neodlučnih uz 32 posto onih koji se nisu htjeli izjasniti o izboru novog predsjednika/ce HDZ-a.

Milinoviću prednost samo u Lici

Zanimljivo je vidjeti podatke o preferenciji kandidata po regijama. Jadranka Kosor najbolje rezultate bilježi u Dalmaciji (23,9%), Slavoniji (20,8%) posto i sjeverozapadnoj Hrvatskoj (17,9%), dok je Milošević najomiljeniji kandidat za šefa HDZ-a u zagrebačkoj regiji (19,3%) te u Istri i Hrvatskom primorju (16,8%). Milinović prednost bilježi samo u Središnjoj i gorskoj Hrvatskoj s izborom od 20%.

Jadranka Kosor češći je izbor kod žena (22,1%) dok je Milošević prvi izbor kod muškaraca (17%). Osim toga, Jadranka Kosor bilježi češći izbor u mlađim dobnim skupinama. S druge strane, u dvije starije dobne skupine, koje u pravilu više prate političke vijesti, favorit je Milošević.

Kosor prvi izbor manje obrazovanih skupina


Istraživanje je pokazalo i kako je Jadranka Kosor češći izbor u manje obrazovanim skupinama (bez osnovne škole, završena osnovna škola, srednje obrazovanje), dok je Domagoj Milošević najčešći izbor među visokoobrazovanim, uz vrlo visok udio i u najbrojnijoj skupini (srednjeobrazovani).

Istovremeno, Domagoj Milošević bilježi češći izbor u većim naseljima (iznad 10.000 stanovnika), dok je izbor Jadranke Kosor znatno češći u naseljima s manje od 10.000 stanovnika (posebice u naseljima ispod 1.000 stanovnika gdje je izbor 22,3% prema 14,3% D. Miloševića koji najveću zastupljenost bilježi u naseljima iznad 100.000 stanovnika (22,5%). 

Pročitajte više