NOVI CRO DEMOSKOP Hrvati obožavaju Kolindu i HDZ, Plenković daleko najomraženiji

Foto: FAH, Crodemoskop

REDOVITO mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno početkom kolovoza, ukazuje na političku štetu nastalu nakon požara u Splitu i njegovoj okolici.

Negativni učinci (ne)organiziranosti i (ne)snalaženja službi, ali i državnog vrha, utjecalo je na percepciju premijera, ali i rada vlade u javnosti. HDZ nije zabilježio političku štetu, nego je zadržao istu razinu izborne potpore kao i prije mjesec dana.

HDZ popularan kao SDP, Živi zid i MOST zajedno

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom kolovoza, HDZ bi bio relativni pobjednik izbora. Na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 34,2 posto. Vodeća opozicijska stranka, SDP je u posljednjem mjesečnom istraživanju zabilježila pad izborne podrške, a on početkom kolovoza iznosi 22,1 posto. Most je zadržao treće mjesto, uz rast izborne podrške koja je u ovomjesečnom mjerenju iznosila 7,8 posto. Slijedi Živi zid na četvrtom mjestu s izborom od 6,8 posto.



Kolinda najpozitivnija, Plenković najomraženiji

Nakon 10 mjeseci na vrh se ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara vratila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i s vrha pogurala premijera Andreja Plenkovića.

Kolinda je najpozitivnija domaća politička osoba za 17,8 posto hrvatskih građana, dok je premijer Plenković drugi s izborom od 17,2 posto. Treće mjesto drži "Nitko" (nijedan političar kao zasebna kategorija odgovora) s izborom od 14,7 posto. Slijedi Anka Mrak Taritaš s izborom od 6,4 posto, dok je na petom mjestu Ivan Pernar. Među deset najpozitivnijih domaćih političara još su Zoran Milanović (4,8%), Milan Bandić (3,6%), Božo Petrov (3,4%), Zlatko Hasanbegović (2,4%) i prvi put Damir Krstičević (2,2%).



Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara je premijer Plenković s izborom od 20,5 posto. Drugo mjesto dijele "svi političari" kao zasebna kategorija odgovora s izborom od 10,6 posto. Prvi put na trećem je mjestu Davor Bernardić s izborom od 8,5 posto. Slijedi njegov prethodnik na čelu stranke, Zoran Milanović, kojemu je najava političkog povratka povećala negativni izbor na 8,2 posto. Peto mjesto zauzima Tomislav Karamarko koji bilježi izbor od 6,4 posto, a slijedi Zlatko Hasanbegović s izborom od 5,9 posto. Među prvih deset najnegativnijih domaćih političkih osoba još su Milorad Pupovac i Kolinda Grabar Kitarović (oboje po 4,8 posto), Gordan Jandroković (2,3 posto) i Gordan Maras (2,1 posto).



70 posto Hrvata smatra da idemo u krivom smjeru

U ovomjesečnom istraživanju 69,2 posto ispitanika/ca smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, u odnosu na 63,8 posto iz srpnja.

Razina potpore politici vlade u desetom mjesecu njezina mandata iznosi 40,7 posto (prema 42,4 posto iz prethodnog mjerenja iz srpnja). Vladu ne podržava 48,6 posto. Građani vladu ocjenjuju ocjenom 2,38.

Kolinda je za svoj rad dobila stabilnu trojku, odnosno 3,19.



Splitski požar najznačajniji događaj mjeseca, slučaj Agrokor nakon četiri mjeseca više nije na vrhu

U izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca požar u Splitu i okolici je najčešći izbor za 52,3 posto hrvatskih građana/građanki. Sportski uspjesi i svjetsko zlato u vaterpolu su drugi izbor s 14 posto, a slijede događaji vezani uz slučaj Agrokor, s izborom od 13,7 posto.

Pročitajte više