Croatia Airlines kupila 58 knjiga svog šefa. Tvrde da tako šire znanje

Foto: Žarko Bašić/Pixsell

HRVATSKA nacionalna zrakoplovna kompanija Croatia Airlines kupila je 58 knjiga čiji je autor njihov šef Jasmin Bajić. Na upit ne radi li se tu o sukobu interesa, iz uprave Croatia Airlinesa nismo dobili odgovor.

Umjesto toga su se pokušali opravdati navodima da navedeni autori knjiga, među kojima je i predsjednik uprave CA-a Bajić, nisu imali nikakvih financijskih koristi od prodaje navedenih knjiga jer su autorska prava ustupili izdavačima.

"Croatia Airlines je u razdoblju od 2016. do danas nabavila ukupno 58 knjiga odnosno udžbenika spomenutih naslova te je za iste platila ukupno 16.500 kuna.

Knjige su nabavljene s ciljem širenja znanja o industriji zračnog prijevoza, a time i o značenju i ulozi Croatia Airlinesa kada je u pitanju hrvatsko gospodarstvo. Poslovnim partnerima, zaposlenicima i članovima Nadzornog odbora navedena znanstveno stručna literatura približava specifičnu poslovnu problematiku zračnih prijevoznika, što omogućava bolju komunikaciju i razumijevanje s pozitivnim utjecajem na poslovanje", stoji u odgovoru koji smo dobili od uprave CA-a.

CA: Knjige će izazvati pojačan interes i u državama šire regije

Nadalje u svom opravdavanju navode kako su "navedeni udžbenici grupe autora: Mirka Tatalovića, Ivana Mišetića i Jasmina Bajića, 'Menadžment zrakoplovne kompanije' i 'Planiranje zračnog prijevoza' jedina izdanja ove vrste na hrvatskom jeziku te obvezna literatura na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu".

"O njihovoj relevantnosti svjedoče i mišljenja eminentnih stručnjaka i profesora koji su ih imali prilike recenzirati, a koji između ostalog ističu da je npr. "Menadžment zrakoplovne kompanije" raritetno izdanje u domaćoj znanstveno – stručnoj literaturi, knjiga  primjenjiva i kao literatura gospodarstvenicima te ostalom dijelu znanstvene i stručne javnosti koju zanima iznesena problematika, budući da u cijelosti ispunjava zahtjeve suvremene znanstveno- nastavne literature, djelo koje po kvaliteti i opsegu sadržaja nadilazi granice Republike Hrvatske i sigurno će izazvati pojačani interes i u državama šire regije kojima je hrvatski jezik poznat i blizak", stoji u odgovoru CA-a.

Na ovaj se slučaj osvrnula i bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković, koja je na svom Facebooku napisala da je to "slučaj kojim bi se trebalo baviti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa bez da im se o tome podnese prijava".

 

Pročitajte više