Croatia Airlines u gubitku od oko 93 milijuna kuna!

CROATIA AIRLINES od siječnja do rujna 2009. zabilježila je gubitak od 93,87 milijuna kuna, no prema informacija Večernjeg lista taj bi dug mogao iznositi čak 166 milijuna kuna. Odnosno oko 80 milijuna kuna duga odnosilo bi se na dug zračnim lukama u Hrvatskoj. "Dug prema dobavljačima odraz je krize i nerealno visokih cijena usluga te nepovoljnog tržišnog položaja Croatia Airlinesa u odnosu na ostale avioprijevoznike", kazali su za iz CA.

Dobro upućeni izvori za dnevnik su kazali kako je Croatia Airlines zbog velike nelikvidnosti u prosincu navodno umalo ostao bez jednog Airbusa 319 jer nisu mogli platiti ratu kredita. Stvar je navodno spasila Vlada koja je umjesto CA platila 13 milijuna eura kao bi se spriječilo da zrakoplov ode na bubanj. Iz CA to opovrgavaju tvrdeći kako do sada nisu kasnili s uplatom obveza prema niti jednom kreditoru.

Dugovi zračnim lukama nastali su neplaćanjem putničkih naknada i aerodromskih usluga, zbog čega je CA do kraja prosinca samo zagrebačkom aerodromu navodno morao vratiti 20 milijuna kuna. Kako to nisu uspjeli učiniti, dugovi samo rastu. 

Na nastanak gubitaka dodatno je utjecao i pad broja putnika zbog recesije i krize. Predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Ivan Mišetić nedavno je rekao kako je jedini spas za Croatia Airlines privatizacija te tvrtke.

Pročitajte više