"Crvene beretke" SDB Srbije tajno ratovale u Hrvatskoj i BiH

JEDINICA za specijalne operacije Službe državne sigurnosti Srbije (SDB) tijekom 90-tih godina tajno je ratovala u Hrvatskoj i BiH i vodila 26 kampova za obuku srpskih snaga, utvrđeno je na haškom suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću.

Prvog dana svjedočenja Dragana Vasiljkovića - ´kapetana Dragana´ -tužitelj je kao dokaz uveo 40-minutnu video snimku Miloševićevog posjeta proslavi obljetnice te postrojbe, održane u svibnju 1997. u Kuli, gdje je Vasiljković primio priznanje SDB-a za hrabrost.

Evocirajući ratni put ´crvenih beretki´, visoki dužnosnik SDB-a Franko Simatović je pred Miloševićem rekao da je postrojba sudjelovala ´u oslobađanju svih srpskih krajeva´ u Kninskoj krajini, te da je kasnije djelovala u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu. Prilikom formiranja jezgru su, po njegovim riječima, činili pripadnici SDB-a, krajinske milicije i dobrovoljci iz Srbije.

Postrojba je kasnije u BiH sudjelovala u borbama oko koridora kod Brčkog, u dolini Drine, oko Sarajeva, Maglaja i u zapadnoj Bosni.

Simatović je naveo da je postrojba SDB-a vodila 26 kampova za obuku srpskih snaga u tzv. RSK i RS, da je na teritoriju BiH imala mrežu malih uzletišta s kojih je izvela 1.000 borbenih i drugih letova.

Na snimci Milošević, u pratnji načelnika SDB-a Srbije Jovice Stanišića, vrši smotru postrojbe, obilazi centar za obuku, streljanu i spomen sobu, sa zemljovidima djelovanja i trofejima postrojbe, među kojima su hrvatske i bošnjačke zastave.

Milošević se prijateljski pozdravlja sa zapovjednikom postojbe Miloradom Lukovićem Legijom, koji mu kaže da se radi o ´maloj, mobilnoj, ubitačnoj i diskretnoj jedinici´. Legijinim zamjenicima optuženi potvrđuje da je ´čitao njihove izvještaje´.

Vasiljković je potvrdio autentičnost snimljenog materijala i ustvrdio da se na njemu vide ´aspolutno svi pripadnici srpske tajne službe, što je jedinstven slučaj u svijetu´.

Milošević je u sudnici smrknutog lica promatrao snimku koja izravno potvrđuje da su MUP Srbije i njegova tajna služba SDB, nad kojima je imao potpunu kontrolu, odigrali ključnu ulogu u agresiji na Hrvatsku i BiH.

Pročitajte više