CRVENI ALARM Pogledajte kakve su temperature izmjerene jutros, Beli Manastir se smrzava na -23

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

U KOPNENU Hrvatsku stigao je vrhunac ledenog vala.

Tijekom dana slijedi zatopljenje, osobito na Jadranu, gdje će jačati jugo. S njim će i oblaka biti sve više, a iz njih ponovno i oborina, i to uglavnom snijega, već prijepodne na dijelu Jadrana, do kraja dana gotovo posvuda.

Jutros su u dijelovima zemlje zabilježene temperature niže od jučerašnjih. Najhladnije je bilo u Belom Manastiru, gdje je u 7 sati ujutro izmjereno čak -23 Celzijeva stupnja. Slijedi Bednja s -21,7 stupnjeva, a vrlo hladno bilo je i u Slatini (-21), Kopačkom ritu (-21,8), Brestovcu (-21,9), Varaždinu (-19,7) i Koprivnici (-19). U Zagrebu je jutros izmjereno -11,2 stupnja.

Što nas čeka danas?

Umjereno do pretežno oblačno s mjestimičnom oborinom te i dalje vrlo hladno, osobito ujutro, snijeg će od jutra padati na Jadranu, a do večeri će se proširiti i na ostatak zemlje, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za četvrtak.

Očekuje se stvaranje tanjeg snježnog pokrivača, osobito u gorju.

Uz pritjecanje sve toplijeg zraka snijeg će prelaziti u kišu koja se može smrzavati u dodiru s hladnom podlogom, već prijepodne u Dalmaciji, a prema kraju dana na sjevernom Jadranu te u gorju.


Vjetar većinom slab, u Slavoniji i Baranji umjeren jugoistočni. Uz obalu slaba do umjerena bura, a poslijepodne u Dalmaciji jugo, prema kraju dana u jačanju.

Najviša dnevna temperatura od -8 do -3, na Jadranu od 1 do 6, na jugu i do 10 Celzijevih stupnjeva.

HAK: Zimski uvjeti na cestama

Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na pojedinim cestama u Lici, Gorskom kotaru i dijelu središnje i sjeverozapadne Hrvatske i Hrvatskog primorja, izvijestio je u četvrtak Hrvatski autoklub (HAK).

Na autocesti A1, nakon čvora Bosiljevo 2 u smjeru Splita vozi se jednim trakom uz ograničenje brzine 60 kilometara na sat, a na 269. kilometru u smjeru Zagreba treba voziti oprezno zbog autobusa u kvaru, koji je u zaustavnom traku.

Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb, zbog autobusa u kvaru na 24. km u smjeru Rijeke zatvoren je vozni trak u smjeru Rijeke.

Za sav promet zbog snježnih nanosa i poledice zatvorene su državne ceste DC23 Josipdol- Jezerane-Kapela, DC52 Špilnik-Korenica i DC218 Dobroselo (g.ž.LS)-Mazin-Bruvno (D1), županijske ceste ŽC5068 Vrata-Fužine (opasnost od lavine), ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac, ŽC5128 Bogić Brdo-Lička Jesenica, ŽC5110 Alan-Krivi Put-Prokike, ŽC5062 Lukovo-Lič, ŽC 5094 Jasenak- Stalak i ŽC3275 Stankovac-Jame te lokalne ceste Zalesina-Stari Laz, Senj-Podbila, u mjestu Francikovac, Stolac, Veljun Primorski, Selo Vratnik, Grabarje.

Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na graničnim prijelazima: Bosna i Hercegovina - Hrvatska Kostajnica, Ličko Petrovo Selo, Užljebić; Slovenija - Prezid, Čabar, Brod na Kupi.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

Do 1. srpnja za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina, zbog radova. Moguće je koristiti granični prijelaz Karasovići. Granični prijelaz Harmica sa Slovenijom zatvoren je za teretna vozila teža od 7,5 tona.

Trajekti i katamarani plove prema plovidbenom redu.

Crveni alarm na kopnu

Meteoalarm je za područje cijele kopnene Hrvatske za danas izdao crveni alarm zbog velikih hladnoća.

"PODUZMITE MJERE, očekuje se izražena hladnoća. Zaštitite sebe i pomognite osjetljivim ljudima. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama", upozorava Meteoalarm.

Snijega bi već u prvom dijelu dana moglo biti na sjevernom Jadranu te u Gorskom Kotaru i Lici, a od sredine dana moguć je i u Dalmaciji. Snijeg će na Jadranu prelaziti u kišu, moguća je i ledena kiša u unutrašnjosti Dalmacije.


Prema kraju dana snijega će biti u središnjim i istočnim krajevima.

Na Jadranu se očekuje oko 5 centimetara novog snijega, a isto toliko očekuje se u središnjim i istočnim krajevima. U gorskim predjelima trebalo bi biti od 5 do 10 centimetara novog snježnog pokrivača, a u Lici od 10 do 15 centimetara.

Zbog dotoka toplijeg zraka, snijeg će na sjevernom Jadranu prelaziti u kišu i mjestimice ledenu kišu u noći na petak, a isto vrijedi i za Liku i Gorski Kotar. Ledena kiša ponegdje je moguća i u središnjim krajevima.

U Istri već počeo snijeg, pada i u Zagrebu i Splitu

U cijeloj Istri već od jutra pada slab snijeg pa čak i uz obalu, gdje je primjerice u Puli i okolici, došlo do stvaranja tanjeg snježnog pokrivača.

Prema podacima istarskog meteo portala Istramet, oborine će jačeg intenziteta biti u drugom dijelu dana. Poslijepodne je u unutrašnjosti Istarske županije izgledno stvaranje snježnog pokrivača višeg od 5 cm, dok će uz obalu snijeg postupno okrenuti na susnježicu i kišu.

Na rizik ledene kiše upozoravaju iz Bina-Istre, čije su zimske ekipe na istarskom ipsilonu tijekom noći preventivno posipavale cijelu dionicu radi što bolje pripreme ceste.

Slab snijeg počeo je padati i u Zagrebu i Splitu.

Pročitajte više