Crveni polumjesec obustavio operacije u Gazi, teško optužili Izrael

Foto: EPA

Palestinsko Društvo Crvenog polumjeseca (PRCS) obustavilo je "koordinirane medicinske misije" u Gazi na 48 sati jer ne može osigurati sigurnost svojih timova, kao ni ozlijeđenih i bolesnih, napisali su jučer u priopćenju.  Suspenzija znači da timovi više neće raditi na područjima gdje je prisutna izraelska vojska, javili su iz udruge za CNN.

Udruga je optužila Izrael za nepoštivanje procedura i mehanizama koordinacije o kojima se dogovorila s Ujedinjenim narodima.

Usprkos prethodnoj koordinaciji s izraelskom vojskom, iz PRCS-a su objavili da vojnici opetovano loše tretiraju njihovo osoblje i pacijente. Prekjučer su upozorili na slučaj kada su izraelske snage zadržale konvoj kojim su evakuirani hitni pacijenti iz bolnice Han Junis u Rafahu. Konvoj su navodno zadržali preko sedam sati.

Iz PRCS-a su napisali da se ovo dogodilo usprkos tome što su okupacijske snage znale kojom će rutom konvoj ići, kao i identitet osoblja koje će biti uz pacijente.

Iz PRCS-a su napisali da im treba treća strana kako bi koordinirali sigurnosne dozvole za ulazak u područje gdje je IDF. To obično rade s Međunarodnim odborom Crvenog križa, Svjetskom zdravstvenom organizacijom ili UN-ovim uredom za koordinaciju humanitarnih poslova.

Humanitarna kriza

Izraelske snage 5. veljače su pogodile konvoj s hranom na putu u Gazu. Nakon toga neko je vrijeme obustavljena pošiljka hrane. Prošli tjedan konvoji s hranom ponovno su pokrenuti, ali su neke kamione presreli pljačkaši, zbog čega je Svjetski program za hranu (WFP) ponovno obustavio pošiljke pomoći.

Iz WFP-a su napisali da će pokušati nastaviti s pošiljkama čim budu mogli te da je Gazi potrebno veliko proširenje humanitarne pomoći kako bi se spriječila katastrofa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.