Čudna praksa bivšeg počasnog konzula Hrvatske: Zlostavljanjem protiv anoreksije

NA TALIJANSKOM sudu u Comu već se nekoliko mjeseci odvija suđenje Waldu Bernasconiju, bivšem počasnom konzulu Hrvatske u Švicarskoj, koji je optužen da je zajedno sa svojim suradnicima seksualno zlostavljao svoje pacijentice na klinici Sana Vita. Bernasconi se predstavljao kao psiholog, a "specijalizirao" se za liječenje anoreksije.

Samo suđenje se odvija iza zatvorenih vrata jer sudsko vijeće ispituje i zlostavljane djevojke, ali je Novi List ipak doznao neke detalje iz procesa. Prema svjedočenjima zlostavljanih djevojaka, klinika Sana Vita je više nalikovala bordelu nego zdravstvenoj ustanovi. Djevojke su kod Bernasconija dolazile kako bi se liječile od anoreksije, ali izgleda da su njihovi poremećaji prehrane "liječeni" isključivo kroz "otključavanje seksualnosti".

Tražio je od mene da se dodirujem

Jedna djevojka, koje je na klinici provela nekoliko mjeseci, prisjetila se neugodnih iskustava koje je tamo doživjela. "Sjećam se kako su me jedne nedjelje fotografirali. Bila su postavljena ogromna ogledala pred kojima smo pozirale polugole ili čak potpuno gole", ispričala je mlada djevojka kako je prolazila terapiju "crvenim svjetlima". "Cijelo vrijeme sam vjerovala tim ljudima. Jedan od doktora mi je tijekom terapije govorio da se dodirujem", kazala je.

Druga djevojka je doživjela još gore traume, pa je čak i pobjegla iz klinike, izgubivši se nakon toga u šumi. Osim muškaraca, djevojke su navodno zlostavljale i žene koje su radile u klinici. Suđenje se nastavlja ovog tjedna, a djevojke od Bernasconija i njegovih suradnika traže i novčanu odštetu.

Pročitajte više