Čudni kodovi u Breivikovom manifestu zapravo su koordinate ciljeva u europskim gradovima?

SKUPINA stručnjaka za informatičku sigurnost analizira Breivikov zloglasni manifest, te sumnja da su čudni kodovi koje su pronašli zapravo skrivene poruke koje upućuju na niz lokacija u europskim gradovima.

Breivik je svoj manifest od 1500 stranica poslao stotinama svojih internet kontakata samo 90 minuta prije nego li je detonirao bombu u centru Osla. U manifestu su se nalazili linkovi na novinske članke, blogove i ostale materijale koje je Breivik koristio kako bi dokazao opasnost koja prijeti od multikulturalizma.

Linkovi koji ne vode nikud

Međutim, analiza Rolfa Froysa, informatičkog stručnjaka, pokazala je da niz linkova ne vodi do ikakvih internet stranica. Breivikov manifest pisan je po uzoru na onaj Teda "Unabomber" Kaczynskog, američkog bombaša teroristu, te se velik njegovog manifesta može smatrati plagijatom Unabomberovog. Kad je Kaczynski jednom uhvaćen, vlasti su u njegovom manifesti pronašli bilješke koje je kodirao, a koje nisu dešifrirali čak 10 godina.

"Bio sam užasnut kada sam vidio koliko je toga Breivik uzeo od Unabombera. Onda sam se zapitao da li i njegov manifest sadrži slične kodove", kazao je Froysa. On je zatim napravio program koji testira linkove iz dokumenta, te je pronašao 46 takvih "slijepih" linkova. Svi pokušaji da opet uspostave njihovu vezu su propali, a tada je, nakon detaljne analiza brojki, uočen zastrašujući uzorak.


Koordinate upućuju na javne lokacije u europskim gradovima

"Odjednom sam shvatio da sve upućuje na to da je riječ o GPS koordinatama", kazao je Froysa. Prve koordinate koje je testirao na Google Mapsu pokazivale su direktno na željeznički kolodvor u centru Liverpoola. Ostatak brojeva također se poklapao s važnim lokacijama diljem Europe, javlja The Telegraph.

Podsjetimo, Breivik je norveškoj policiji kazao kako je on samo dio veće mreže desničarskih ekstremista. Froysa i njegov tim prijavili su svoje pronalaske policiji, a na internetu su uspostavili i mali forum od 300 stručnjaka na području matematike i enkripcije kako bi mu pomogli u daljnjem istraživanju.

"Lako je moguće da je riječ o šali i prevari koja je dio Breivikove PR strategije. Svejedno, moramo do kraja istražiti njegove dokumente", zaključio je Froysa.

Pročitajte više