Culej tvrdi da mu je zastupnica Živog zida ukrala torbu, priča je bizarna

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U SJENI Plenkovićevog prijedloga o povećanju plaće svim državnim i javnim službenicima u saboru se događa nešto prilično bizarno. Naime, cijelo jutro traju svađe i optužbe između članova Živog zida i HDZ-ovog Steve Culeja koji ih je javno optužio da su mu ukrali torbu.

Torba u kojoj su, kako kaže Culej, brojni dokumenti nestala je, prema njegovim riječima, 8. listopada, na Dan otvorenih vrata sabora. U njoj su bili dokumenti o ratnim zločinima, a navodno je tu bilo i dokumenata iz Haaga, kao i dokumenata vezanih za UDBA-u.

"Tijekom stanke za vrijeme Dana otvorenih vrata nestala je moja torba težine deset kilograma, u kojoj se nalazi dokumentacija svega onoga što sam radio u saboru. Od sudskih presuda naslovljenih na moje ime, od dokumenata koji su naslovljeni na moje ime, od haških dokumenata, od dokumenata vezanih čak za vrijeme Udbe za neke zastupnike, to mi je nestalo. Danas sam utvrdio da se to nalazi kod zastupnika Živog zida. Na moj upit zastupnici Sabolek i njenom kolegi gdje je moja torba, oni su rekli da je torba u njihovom autu. Gdje je auto, daleko. Sad je došao njihov tajnik koji kaže da je moja torba u njihovoj središnjici, vjerojatno na kopiranju. Ja torbu ne mogu dobiti, ti mladići mene i dalje isprdavaju u saboru ne želeći donijeti moju torbu", rekao je.

"Naravno da ću prijaviti policiji jer oni ne žele meni donijeti moju torbu. Ja znam što tamo imam. Za mene je to, kako god tko kvalificirao, imam tvoje i ne dam tvoje. S tim dokumentima mogli bi svašta. To su originali vezani za Milorada Pupovca o njegovom nesudjelovanju u poznatoj akciji nespašavanja doktora Šretera, to su i neki državni tužioci s biografijama, tu ima od nestalih osoba originali iz Haaga, tu se vidi tko je odveden, tko je ubijen", ispričao je Culej.

"To je vojna torba, deset kila dokumenata, ona je rekla da je to odnijela i da uopće nije gledala što se nalazi unutra. Deset dana vući tuđu torbu i ne pogledati unutra, to je teži slučaj. Ja do danas nisam znao da mi torba fali, ne držim sve na istom mjestu", rekao je Culej.

Bizarna presica o torbi

Cijela ova priča dobila je bizarni zaplet kad su se medijima obratili i zastupnici Živog zida te opet Stevo Culej koji je bio odmah do njih.

"Neprihvatljivo je da itko optužuje zastupnike Živog zida za krađu, a pogotovo netko tko je član stranke koja je pokrala državu", rekao je uvodno Tihomir Lukanić.

Živozidaši nisu negirali da se torba našla kod njih, ali tvrde da je oni nisu ukrali, već da se pojavila u njihovom pretincu.

"Neka pokažu snimke kamera tko je, kada i kako ostavio torbu nepoznatog vlasnika u pretincu zastupnice Sabolek", rekao je Lukanić.

Stav je Živog zida da je netko ostavio torbu te da to nije ništa čudno jer je, kako kažu, riječ o pretincu u koji svakodnevno primaju pisma i pakete građana.

Lukanić će sve, rekao je, prijaviti policiji.

"Neka se utvrdi kakvog je izgleda i sadržaja torba, neka se institucije bave time tko je vlasnik. Mi to nismo mogli znati, torba je bila u pretincu zastupnice Sabolek, kao što nam dolaze desetine pisama i paketa građana", rekao je Lukanić.

"Nije prvi put da je takva stvar došla u pretinac Živog zida, to je pošiljka koja je došla u pretinac, mi ne znamo ni vlasnika niti možemo znati sadržaj. Niti smo prije imali potrebe ispitivati čije je vlasništvo određena kutija, niti je to sada bio slučaj. Nije bila potreba za utvrđivanjem jer smo smatrali da je to pošiljka", rekao je Lukanić.

"S obzirom na to da se pojavila informacija da ta torba ima vlasnika možda koji je to predstavio ucjenama i prijetnjama policijom, mi nemamo izbora nego posumnjati da nešto s tom torbom nije u redu", dodao je Lukanić.

Drugim riječima, Živi zid ne negira da je torba bila kod njih, ali tvrde da je došla preko pretinca te da nisu imali pojma tko je vlasnik niti ih je to zanimalo. Potom su dali naslutiti da iza svega stoji nešto drugo, da cijela priča ima neku drugačiju pozadinu.

"Mi ćemo sada, kada kolegica Sabolek nađe vremena, otići u policiju i tamo ćemo napraviti zapisnik", dodao je.

Medijima se obratila i prozvana zastupnica Snježana Sabolek iz Živog zida.

"U torbi su dokumenti, ali nisam ih imala vremena proučiti", rekla je Sabolek kratko. Dakle, u deset dana nije stigla vidjeti što je unutra i eventualno ustanoviti čija je torba.

"Ja pretpostavljam, ovo je prvi put da se nalazimo u ovakvih situaciji, da će u policiji utvrditi detaljan sadržaj torbe. Mi se moramo ograditi u slučaju nekih budućih optužbi. Želim reći da do svega ovoga nije trebalo doći. Ako vam netko pristupa i prijeti, morate se zapitati u čemu je problem", opet je uzeo riječ Lukanić.

"Mi moramo postupiti čija je torba, tražit ćemo da se utvrdi čija je torba", rekao je Lukanić.

Culej ispričao kako je išla istraga o ukradenoj torbi

Tu je bio i Stevo Culej koji tvrdi da je žrtva živozidaške krađe. U torbi su, kaže, brojni dokumenti s osobnim sudbinama.

"Kada vam netko otuđi nešto što vam je važno i danima to drži i to prebire po svojim tankim, dugim prstima, čita privatne dokumente, čita sudbine, vidi čija je to torba, ja u toj torbi nosim sav svoj rad, ne samo 3 godine nego 20 godina, podnio sam 58 prijava protiv ratnih zločina", nabrajao je Culej.

A onda je opisao svoj detektivski rad kojim je ustvrdio tko mu je ukrao torbu.

"Išao sam tragom i došao do svoje torbe. Bila je u stolu, iz stola je otišla u ovu prostoriju, vidio sam svoj pretinac, pitao sam službe gdje je torba, uputili su me. Sabolekova se odmah izdala. Pitao sam je gdje je moja torba, rekao sam joj da se ne pravi grbava. Bila je nervozna", ispričao je Culej.

Ostaje vidjeti hoće li videonadzor riješiti ovaj misterij iz saborskih hodnika.

Pročitajte više