ZABRANA RADA NEDJELJOM

Čupić: Poslodavci rad nedjeljom plaćaju i 100% više. Štulić: Ne poznajem takvog

ZABRANA ili reguliranje, kako to vole nazvati sindikati, rada nedjeljom, bila je tema jutrošnje emisije "U mreži prvog" na Hrvatskom radiju. Gosti su bili Martin Evačić, predsjednik HUP Udruge trgovine, Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata hrvatske trgovine i Denis Čupić, upravitelj Westgatea.

Evačić je ustvrdio kako je dio poslodavaca, većinom oni manjih formata i miješanih formata za slobodnu nedjelju, dok su poslodavci većih formata za radnu nedjelju.

Kazao je da su oni u HUP-u razgovarali o 12 do 16 radnih nedjelja. "Ne mogu komentirati to o 14 jer nismo vidjeli zakon. Mi ne možemo gledati da je baš tih 14 nedjelja profitabilno. Tu se gledalo većinom da se osigura rad nedjeljom u sezoni. Niti jedan trgovac nije da se rad nedjeljom potpuno zabrani", rekao je Evačić.

"Obojica sjedimo u HUP-u, razgovaramo, niti u mojoj koordinaciji nema jedinstvenog stava. Mi trenutno ne govorimo o regulaciji rada, već regulaciji rada nedjeljom i to je po meni potpuno promašeno, jer niz djelatnosti radi nedjeljom. Radnici trebaju biti zaštićeni nedjeljom.

Mi smo radili analizu u 8 trgovačkih centara, na nekih 190 trgovina, na svim analiziranim trgovinama, mislim da ako bismo i našli da neki trgovac radi svaku nedjelju da su to primili, imamo niz trgovaca koji plaćaju veću satnicu nedjeljom 30 do 70 posto, ali ima nekih koji su platili i 100 posto. Čak imamo jedan primjer od 180 posto.

Iz analize smo vidjeli da je nedjelja drugi dan s najvećim prometom, nakon subote. Ponedjeljak je najslabiji dan. Ministarstvo tvrdi drugačije jer su uzeli fiskalizirane račune od svih trgovina, onih koji rade od ponedjeljka do petka i npr. trgovina autodijelovima.

Mi ćemo imati dva tektonska poremećaja, jedno je nerad nedjeljom, a drugi je pad potrošnje", rekao je Čupić.

Štulić: Nikad nisam upoznala poslodavca koji je platio satnicu 100 posto

"Imali smo situaciju da su neki radili 20 nedjelja u kontinuitetu. Imali su drugi dan slobodan, ali nedjelja je bila važna. Mi imamo Zakon o neradnim danima i blagdanima, ali to je samo mrtvo slovo na papiru jer se ne poštuje. Imamo samo tri blagdana kad se ne radi, sve ostalo se radi. Sad u vrijeme korone je prvi put da su radnici Praznik rada mogli provesti kako su htjeli", rekla je  Zlatica Štulić.

"Što se tiče plaćanja, ranije je prema kolektivnog ugovoru bilo 35 posto. Ja evo znam jednog poslodavca koji plaća 40 posto više, nikad nisam upoznala radnika koji je dobio 100 posto veću satnicu. Poslodavci stalno ističu da je to radni dan kao i svaki drugi", dodala je Štulić.

Evačić: Ne smije biti iznimaka

"Ako će se ići u to treba ići bez iznimaka, bez pekara, malih trgovina, zakon je zbog toga padao na Ustavnom sudu i takve iznimke rade velik nered na tržištu. Sad kad se ne radi nedjeljom, pekare i benzinske se pretvaraju u najnormalnije trgovine gdje imate sve i svašta", rekao je.

Što s ugostiteljstvom?

"Kad idete u Austriju ugostitelji rade, ugostitelji rade u Italiji, Sloveniji. Rade bolje nedjeljom jer ne rade trgovine, ja mislim da kao turistička  zemlja ne bismo trebali ograničavati rad trgovina nedjeljom", rekao je Evačić.

Plaće će sigurno padati

"Mi smo razgovarali s nizom naših zakupaca, gospođi mogu dat otvoreno podatak koje trgovine su plaćale nedjelje 100 posto više. Svim trgovinama se isplati stimulirati nedjelju jer se dio stimulacije i isplaćuje kroz prodaju. Plaće će sigurno padati. Dio trgovina nije sezonalan, nego tijekom cijele godine posluju normalno", rekao je Čupić.

Dodao je kako je i on bio uključen u ustavnu tužbu te da se govori o regulaciji rada trgovina nedjeljom, a ne i o drugim djelatnostima.

"Generalno je pravilo da trgovci u centrima rade sve dane, ali u Slavonskom Brodu smo imali situaciju da dio nije radio nedjeljom i to zbog svjetonazora", rekao je.

Koliko će biti otpuštanja?

"Kad je prošli put bio Zakon o neradnoj nedjelji nije bilo otpuštanja. Mi smo prije korone imali veliki deficit u broju radnika. Svi poslodavci su rekli da bi mogli zaposliti 500, 600, 700 ljudi jer im je nedostajalo ljudi. Danas imaju situaciju da se radna vremena produžuju s istim brojem radnika. Ja ne znam temeljem čega se daju procjene o otkazima. Mi obavljamo razgovore s mnogim poslodavcima, nismo čuli da će netko otpustiti 500, 600 radnika. Mi pitanje nedjelje postavljamo već dugi niz godina i smatramo da se nedjelja mora riješiti. To je jedno opće društveno pitanje.

Mnogi su nam javili da su njihovi prometi 2 do 3 posto i da im se ne isplati raditi", komentirala je Štulić.

"Mi u sustavu NTL-a zapošljavamo 8000 ljudi, ja ne vidim da će biti nekakvih velikih otpuštanja, radili smo na nekakvom minimumu radne snage i još uvijek radimo jer nema radne snage, nije se prelila iz turističkog sektora u trgovinu zbog ovih mjera.

Dogodit će se da neće biti nekih velikih zapošljavanja... Mislim da će neki trgovci ipak morati otpustiti, naročito neki od velikih formata jer će oni imati određeni višak, ali to nije 10, 20, 30 tisuća otkaza, to će se po meni riješiti nekim prirodnim odljevom ili seljenjem radnika", komentirao je Evačić.

"Mi smo s jednom revizorskom kućom proveli analizu i došlo do 15 tisuća radnika viška, jedan dio će se preliti u druge trgovine, ali pasti će i plaće u trgovinama. Rezultat svega će biti i manje plaće i sindikati moraju svoje članove na to upozoriti. Visoko profitabilne trgovine će izgubiti oko 17 posto svog tjednog prometa i plaće će padati", ustvrdio je Čupić.

"Nas se uvijek straši velikim otpuštanjima. Ja vjerujem da ćemo mi ovo pitanje riješiti, da će vlada održati obećanje i da ćemo u novom sazivu sbora imati izglasavanje izmjena Zakona o trgovini koji će biti u korist građana", zaključila je Štulić.

Pročitajte više