Čuraj o Plenkovićevom pozivu Hrvoj Šipek: Gore je ako premijer javno komentira DORH

Screenshot: N1

STJEPAN ČURAJ, šef HNS-a i državni tajnik u Ministarstvu financija, komentirao je za N1 glasanje u saboru oko SDP-ovog prijedloga zakona o pobačaju. Osvrnuo se i na Milanovićevu izjavu o ukidanju Ustavnog suda te na poziv premijera Zlati Hrvoj Šipek.

Dok je HDZ bio protiv prijedloga SDP-a, njegovi partneri su bili ili za ili suzdržani. Zastupnici HNS-a su bili suzdržani.

"Imali smo sastanak prije, znamo naše pozicije od pamtivijeka, naša stajališta. Partneri su glasali po nahođenjima", kaže Čuraj za N1.

Čuraj se nada da bi većina mogla donijeti novi zakon

Predsjednik HNS-a tvrdi da njegova stranka nema problem dati vlastiti prijedlog, ali da je očito da su u parlamentarnoj većini drugačija stajališta. Čuraj navodi da nitko ne spori pravo na izbor, ali da je pitanje kako ga urediti. Dodaje kako se nada da bi ova većina mogla donijeti novi zakon iako je premijer Plenković rekao suprotno.

"Ja se nadam, zašto ne? Ali razumijem premijera", rekao je. 

O Plenkovićevom pozivu Zlati Hrvoj Šipek

Mostovci su zbog odluke Ustavnog suda o referendumu oko covid-potvrda optužili Ustavni sud da je marioneta HDZ-a te da je 400.000 građana proglasio budalama. Predsjednik Milanović je rekao da Ustavni sud treba ukinuti i da je riječ o državnom udaru. Čuraj kaže da je protiv ukidanja Ustavnog suda, no smatra da bi se mogao promijeniti način biranja sudaca.

Osvrnuo se na premijerov poziv glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek pa rekao da ne zna je li to zabranjeno. 

"Po meni je ključno pitanje ima li premijer pravo komentirati rad Državnog odvjetništva jer se svaki njegov komentar može protumačiti kao pritisak. Javno ili privatno. Još je gore ako je javno, veći je pritisak, ovako ostaje između dvije osobe", zaključio je Čuraj za N1.

 

Pročitajte više