Dačić i Brnabić bijesni, odgovorili Grliću: Bili ste veći nacisti od nacista

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, EPA

Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić danas je najoštrije osudio izjavu šefa hrvatske diplomacije Gordana Grlića Radmana o tome da je predsjednik Aleksandar Vučić "ruski trabant" i najavio je prosvjednu notu Hrvatskoj, prenijela je agencija Tanjug.

Hrvatski ministar vanjskih poslova jučer je u razgovoru za N1 ponovio da Srbija vodi dvostruku politiku kojom se istovremeno pokušava približiti i EU i Rusiji, ali će se naposljetku morati odlučiti na čijoj je strani.

Pritom je napravio razliku između srpskog naroda i aktualnog režima u Beogradu i Vučića nazvao "ruskim satelitom".

Grlić Radman: Vučić može biti eventualno nekakav trabant ili satelit Rusije

"Što se tiče Srbije, jedno su građani, a drugo je Vučić i njegova politika koja mora odlučiti na kojem će stolcu sjediti, jer je neudobno sjediti na dva stolca. Vučić ne bi trebao imati veliku dilemu, on zna otkud dobiva podršku, zna otkud se financira zapadni Balkan”, rekao je Grlić Radman.

"On može biti eventualno nekakav trabant ili satelit Rusije, ali nećemo dozvoliti kao saveznici, a i partneri sa SAD-om bilo kakav utjecaj Rusa ili druge maligne utjecaje koji bi narušili stabilnost zapadnog Balkana", naglasio je šef hrvatske diplomacije. 

Vučića naljutila Radmanova izjava

Izazvalo je to žestoke reakcije u Beogradu. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić optužio je Radmana još sinoć za upletanje u unutarnje stvari Srbije, uvrede i prijetnje.

"Hrvatski ministar ne samo da se brutalno miješa u unutarnje stvari Srbije, već po običaju laže i vrijeđa srpski narod i prijeti građanima Srbije. Grlić Radman je jedno u pravu, možda sam ja nečiji trabant, ali nikada nisam bio ničiji potrčko i sluga, što se za Grlića Radmana ne može reći", napisao je Vučić na Instagramu. 

Dačić: Srbija i Vučić nisu ničiji trabanti

Radmanov srpski kolega Ivica Dačić, nekoć vjeran suradnik Slobodana Miloševića, kazao je da se u Hrvatskoj sustavno gradi mržnja prema Srbima i da ona, kao "trabant nacista u Drugom svjetskom ratu", nema pravo bilo kome dijeliti lekcije. 

"U Hrvatskoj se sustavno godinama unazad gradi atmosfera mržnje prema Srbiji i srpskom narodu. Samo jedan od takvih primjera je izjava hrvatskog ministra vanjskih poslova Grlića Radmana, kojom napada Srbiju i predsjednika Aleksandra Vučića.

Nitko nema pravo, a ponajmanje Hrvatska, dijeliti lekcije i brutalno se miješati u unutarnje stvari Srbije. Srbija je zemlja koja vodi suverenu i nezavisnu vanjsku politiku, koja je u interesu isključivo naših građana i našeg naroda", kazao je Dačić ističući da "Srbija i Vučić nisu ničiji trabanti".

"Hrvatska je bila trabant Austro-Ugarske i nacističke Njemačke"

Dačić je naveo da "hrvatski ministar nije naučio lekcije iz povijesti pa zaboravlja ili bi želio zaboraviti da je Hrvatska bila najvjerniji trabant Austro-Ugarske i nacističke Njemačke" i da se "NDH borila čak i poslije Hitlerovog samoubojstva, sve do 15. svibnja, šest dana poslije kapitulacije Njemačke".

"Bili su kao trabanti veći nacisti od nacista. Mi smo sluge samo Srbije i naših građana", napisao je Dačić. Najavio je i slanje prosvjedne note Hrvatskoj, što bi bila druga u ovom mjesecu. Prva je upućena nakon karnevala u Kaštelima, gdje je kao krnjo spaljena lutka Aleksandra Vučića. 

Brnabić: Radmanova izjava je bezobrazna

Premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavu Grlića Radmana o Vučiću komentirala na TV Prva, rekavši da je to "diplomatski bezobrazna i nedopustiva gesta".

"Frustracija Hrvatske i njihova najgora noćna mora je to što Vučić sjedi na 'srpskoj stolici'", rekla je Brnabić za TV Prva i ocijenila da su u Hrvatskoj obožavali Borisa Tadića kao predsjednika Srbije.

"Obožavali su ga jer Tadić nije pričao o položaju Srba u Hrvatskoj, nije tražio da posjeti Jasenovac i na HRT-u je izjavio da nije pretjerano ponosan što je predsjednik države. Takva Srbija bi njima odgovarala. A Srbija koja napreduje, predvođena Aleksandrom Vučićem ne. Njegovu lutku će paliti i to je velika frustracija. Ali ja im tu ne mogu pomoći, ja sam svim srcem uz Aleksandra Vučića, te sam uvjerena da će takvi ljudi biti prvi za ovu međunarodnu istragu.

Izjava Grlića Radmana je još jedan pritisak na Srbiju, kao što je i rezolucija Europskog parlamenta zbog Kosova i neuvođenja sankcija Rusiji", rekla je srpska premijerka.

Pročitajte više