Islamist pušten iz Guantanama, dobio milijun funti odštete pa izvršio samoubilački napad

Foto: Twitter/Channel 4

BRITANSKI preobraćenik na islam, koji je 2004. nakon dvije godine pušten iz zatvora u Guantanamu a 2014. se otišao boriti za Islamsku državu, izvršio je samoubilački bombaški napad u blizini Mosula.

Jamal al-Harith, pravim imenom Ronald Fiddler, rođen u Manchesteru, odveden je 2002. u Guantanamo nakon što su ga američke snage pronašle u talibanskom zatvoru, zbog sumnje da im se (neuspješno) pokušao pridružiti. Pušten je iz Guantanama 2004. na lobiranje britanske vlade Tonya Blaira, nakon čega je prozvao američke službe za "okrutno, degradirajuće i nehumano postupanje".

Dobio odštetu od milijun funti zbog zatvaranja pa se pridružio ISIS-u

Al-Harith je u međuvremenu dobio kompenzaciju od milijun funti u sklopu izvansudske nagodbe s britanskom vladom, koju je s drugim britanskim zatvorenicima iz Guantanama tužio zbog navodne suradnje sa SAD-om u zatvaranju i torturi. Britanska vlada, iako im je isplatila odštetu, nije priznala optužbe.

No pokazalo se kako je sumnja za povezanost s terorizmom ipak opravdana. Al-Harith je 2014. otišao u Siriju i tamo se pridružio Islamskoj državi. A ovog mjeseca ISIS je na svojoj stranici objavio vijest kako je Abu-Zakariya al-Britani, kako se u međuvremenu preimenovao, izvršio samoubilački napad automobilom-bombom na iračke snage, u blizini strateški važnog aerodroma kod Mosula. ISIS je usto objavio njegovu fotografiju i snimku u automobilu kojim će se raznijeti.

Daily Mail okrivio Blaira, ali 2004. je podržavao puštanje

Vijest je podigla popriličnu prašinu u britanskoj javnosti. Daily Mail ju je objavio na naslovnici uz naslov "I dalje mislite da nije bio prijetnja, gospodine Blair? Bijes zbog kompenzacije od milijun funti za nevinog Britanca", optužujući tako bivšeg premijera za puštanje i odštetu osobe koja se kasnije pridružila teroristima.

No Tony Blair im nije ostao dužan. U svojem reagiranju na članak, napisao je kako je "točno da je Jamal al-Harith pušten iz Guantanamo Baya na zahtjev britanske vlade 2004." ali kako se to dogodilo nakon "masivne parlamentarne i medijske kampanje, koju je vodio Daily Mail, ista novina koja je sada navodno zgrožena njegovim puštanjem i uz snažnu podršku konzervativaca, koji su tada bili u oporbi." 

 Ukazujući na licemjerje britanskog tabloida, Blair je podsjetio: "Naslovnica Daily Maila, nedugo nakon što je pušten nakon mjeseci njihove kampanje, bila je 'Konačno sloboda za Britance iz Guantanama'. Zatim su s odobravanjem citirali aktiviste za ljudska prava koji su rekli da je 'očito iz onoga što se dogodilo da (zatvorenici) nisu loši momci, da su potpuno nevini'."

Blair: "Napadali bi nas što god da smo napravili"

Blair je ukazao i na to da im njegova vlada nije isplatila odštetu već kako je "kompenzacija dogovorena 2010. s konzervativnom vladom (Davida Camerona)".

"Činjenica je da je ovo uvijek bila teška situacija, u kojoj svaka vlada mora balansirati između ispravne brige za građanske slobode i želje da se zaštiti naša sigurnost, i vjerojatno bi nas napadali što god da smo napravili. Razlog zašto je trebalo toliko dugo da ih se pusti (zatvorenike) bila je upravo tjeskoba oko njihovih pravih veza (s teroristima)", zaključio je kontroverzni bivši britanski premijer.

Pročitajte više