Dalić: Todorić je doveo Agrokor do stečaja, porezni obveznici neće plaćati njegove dugove

Screenshot: RTL
 
POTPREDSJEDNICA Vlade Martina Dalić govorila je za RTL o Agrokoru. Novo snižavanje rejtinga Agrokora objasnila je činjenicom da je Ivica Todorić doveo tvrtku do stečaja: "Snižavanje agencije Moody's ustvari potvrđuje ono što smo vidjeli 10. travnja, a to je da je uprava predvođena Ivicom Todorićem dovela sustav Agrokor do stečaja. To što je objavila agencija još jednom potvrđuje da sve ono što se u političkom dijelu spektra govori i optužuje Vladu da štiti Ivicu Todorića i njegovu obitelj - nije točno. Upravo suprotno - Ivica Todorić je doveo Agrokor do stečaja, a Zakon o izvanrednoj upravi i izvanredna uprava radi na stabiliziranju hrvatskog gospodarstva i zaštiti njegove stabilnosti koje bi stečajem Agrokora i stečajem njegove 73 kompanije ostavilo više od 30.000 ljudi u Hrvatskoj bez posla i ugrozilo bi više od 150.000 radnih mjesta kod dobavljača".
 
Ivica Todorić je još uvijek vlasnik Agrokora
 
Dalić tvrdi kako Agrokor ipak nije pred stečajem i da se to neće dogoditi. "Ono što je agencija objavila je na njihovoj proceduri opisivanje i prihvaćanje činjenice koja se dogodila za vrijeme uprave Ivice Todorića i njegovog zahtjeva za pokretanjem izvanredne uprave. Sukladno ustavnom određenju da je vlasništvo neotuđivo, formalno je Ivica Todorić još uvijek vlasnik, no izvanredni povjerenik je preuzeo sve funkcije vlasništva, uključujući Skupštinu, Upravu, i on ni na koji način ne može ostvarivati nijednu funkciju u vlasništvu", rekla je potpredsjednica Vlade Martina Dalić.
 
Za nastavak poslovanja je potrebna nova financijska injekcija od 400 milijuna eura, a izvanredna Uprava pregovara "s različitim kreditorima, bankama, fondovima i drugim zainteresiranima i vjerujem da će to uskoro dati rezultate i omogućiti na isti način kao što je provedena prva injekcija likvidnosti da se osiguraju sredstva za normalizaciju poslovanja i isplatu sljedeće tranše starih dugova", dodala je Dalić. Prema njezinim riječima, država neće financirati otplatu dugova Agrokora: "cijeli proces izvanredne uprave neće pasti na trošak poreznih obveznika. To nije ni formalno moguće, a cilj Vlade je nastaviti s politikom koja će dalje snižavati deficit", zaključila je. 

Dobavljači su u velikim problemima iako ih je Lex Todorić trebao zaštititi
 
Lex Todorić je donesen kako bi spasio dobavljače, no mnogima od njih Agrokor i dalje duguje. Dalić tvrdi kako je otplata dugova tek počela: "Zakon je donesen upravo zato što donosi novinu koja ne postoji u nijednom drugom našem zakonu, a to je da se mogu platiti dugovi stvoreni prije otvaranja izvanredne uprave kao svojevrsnog predstečajnog postupka. Da je tome tako, pokazala je i prva tranša isplate koja se dogodila četiri dana nakon uvođenja izvanredne uprave".
 
Nažalost, neplaćanje je trajalo mjesecima, kaže Dalić i dodaje da se "potpuni prekid bilo kakvih isplata prema dobavljačima prije uvođenja izvanredne uprave se ne mogu razriješiti u cijelosti u nekoliko tjedana. Izvanredna uprava na tome radi, prva tranša je isplaćena kako bi se pokrili oni u najlošijoj situaciji, njom je više od 2.200 različitih dobavljača primilo isplate za stare dugove".  
 
Rokovi plaćanja za nove isporuke se normaliziraju sukladno dogovorenim rokovima, no neki od velikih dobavljača tvrde kako im prijeti predstečaj jer imaju velike probleme zbog mjenica.
 
"Potrebno je znati da Agrokor ima više od 6.500 dobavljača. Prema informacijama s kojima ja raspolažem mjenice ima njih 140 u različitim iznosima. Ono što smo ponavljali do sada, i ponavljam i sada, dugovi po mjenicama trebaju u konačnici biti plaćeni od onoga tko ih je stvorio, a to je Agrokor. Znači, modeli po kojima se to može postići izrađuju se u radnoj skupini koju tvore banke, dobavljači, predstavnici Agrokora i dopustimo im i vrijeme da dođu do tih mjera", rekla je potpredsjednica Vlade Martina Dalić.
 
Otpuštanja radnika neće biti
 
Prema njezinim riječima, otpuštanja radnika neće biti: "Izvanredni povjerenik je raskinuo ugovore i s dosadašnjom Upravom, s Nadzornim odborom. Ali, ono što je zadatak izvanredne uprave je stabilizirati poslovanje i time stabilizirati radna mjesta. U ovome trenutku niti postoje planovi niti možemo ili trebamo govoriti o otpuštanjima. Zadaća izvanredne uprave je izraditi plan restrukturiranja, normalizirati poslovanje, a za to su potrebni radnici. Izvanredna uprava u ovome trenutku se bori kako osigurati dovoljan broj sezonskih radnika za vrijeme turističke sezone".
 
Potvrdila je i kako je Vlada u ovom trenutku stabilna te kako se svi poslovi obavljaju normalno u skladu s uobičajenim aktivnostima. 

Pročitajte više